HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Efter strandningen – hälften har inte fått höjda hyror

Malmö Åtta av tio har betalat den nya hyran, säger Fastighetsägarna Syd efter strandningen som drabbade 29 000 hyresgäster i Skåne. Skrämseltaktik, menar Hyresgästföreningen. Nu visar det sig att bara hälften av hyresgästerna i Malmö fått den höjda hyran.
Skövdebostäder och Hyresgästföreningen har enats om ett tvåårigt hyresavtal.

Tre stora fastighetsägare i Malmö, som är medlemmar i Fastighetsägarna Syd, har valt att inte höja hyrorna hos sina hyresgäster efter att Fastighetsägarna strandade hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen i höstas. Enligt Hyresgästföreningen har hyresgästerna som bor hos Trianon, PP Pension och Stena fastigheter aldrig fått någon höjd hyra. Det skulle i så fall innebära att hälften av alla hyresgäster hos privata fastighetsägare i Malmö, som berörs av strandningen, fortfarande inte har fått någon hyreshöjning. Bara för Stena Fastigheters del handlar det om 6 000 lägenheter.

‒ De tre fastighetsägarnas agerande visar att de vill att vi ska komma överens. De vill helt enkelt att hyrorna ska vara förhandlade, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Läs ocksåHyresstriden i Malmö fortsätter

Som Hem & Hyra skrev för ett par veckor sedan, uppger Fastighetsägarna Syd att åtta av tio betalat den nya och oförhandlade hyra som hyresgästerna fick från årsskiftet.

Annons

‒ Uppenbart tycker flertalet av våra hyresgäster att det varit en rimlig hyreshöjning, sade Susanne Rikardsson till Hem & Hyra då.

Hyresgästföreningen anser däremot att många hyresgäster skrämts till att betala hyran. I en enkät från Hyresgästföreningen, med 580 svarande, uppger hyresgästerna skäl som att man är orolig för konsekvenserna om man inte betalar, att man är rädd för att hamna i hyresnämnden, att man är rädd för att inte få något underhåll och att man är orolig för att blir svartlistad om man inte betalar den nya hyran.

Läs ocksåHyresförhandlingar strandade för 16 000 i Malmö

‒ Det är uppenbart att många hyresgäster inte vågar göra annat än betala, säger Joakim Lund.

Annons

 

Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.