Annons

Efter strandningen – hälften har inte fått höjda hyror

Malmö Åtta av tio har betalat den nya hyran, säger Fastighetsägarna Syd efter strandningen som drabbade 29 000 hyresgäster i Skåne. Skrämseltaktik, menar Hyresgästföreningen. Nu visar det sig att bara hälften av hyresgästerna i Malmö fått den höjda hyran.
Skövdebostäder och Hyresgästföreningen har enats om ett tvåårigt hyresavtal.

Tre stora fastighetsägare i Malmö, som är medlemmar i Fastighetsägarna Syd, har valt att inte höja hyrorna hos sina hyresgäster efter att Fastighetsägarna strandade hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen i höstas. Enligt Hyresgästföreningen har hyresgästerna som bor hos Trianon, PP Pension och Stena fastigheter aldrig fått någon höjd hyra. Det skulle i så fall innebära att hälften av alla hyresgäster hos privata fastighetsägare i Malmö, som berörs av strandningen, fortfarande inte har fått någon hyreshöjning. Bara för Stena Fastigheters del handlar det om 6 000 lägenheter.

‒ De tre fastighetsägarnas agerande visar att de vill att vi ska komma överens. De vill helt enkelt att hyrorna ska vara förhandlade, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som Hem & Hyra skrev för ett par veckor sedan, uppger Fastighetsägarna Syd att åtta av tio betalat den nya och oförhandlade hyra som hyresgästerna fick från årsskiftet.

Annons

‒ Uppenbart tycker flertalet av våra hyresgäster att det varit en rimlig hyreshöjning, sade Susanne Rikardsson till Hem & Hyra då.

Hyresgästföreningen anser däremot att många hyresgäster skrämts till att betala hyran. I en enkät från Hyresgästföreningen, med 580 svarande, uppger hyresgästerna skäl som att man är orolig för konsekvenserna om man inte betalar, att man är rädd för att hamna i hyresnämnden, att man är rädd för att inte få något underhåll och att man är orolig för att blir svartlistad om man inte betalar den nya hyran.

Läs ocksåHyresstriden i Malmö fortsätter

‒ Det är uppenbart att många hyresgäster inte vågar göra annat än betala, säger Joakim Lund.

Annons

 

Läs också Hyresförhandlingar strandade för 16 000 i Malmö Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.