Annons

Efter strandningen: Vad händer nu?

Stockholm Först registrering, sedan medling. Efter Fastighetsägarnas strandning av hyresförhandlingarna förra veckan väntar mycket arbete för hyresnämnden. Ett första möte väntas efter jul.

Hyresnämnden har tagit emot 176 ärenden gällande fastigheter där hyresförhandlingarna strandat. Förra året lämnade Järfällahus förhandlingarna och överlät åt hyresnämnden att sätta hyrorna i 1 600 lägenheter, vilket var rekordsiffror då. I Varberg strandade Fastighetsägarna förhandlingarna för två år sedan, för 1 400 lägenheter. Nu är det 5 000 lägenheter som berörs. Med på hyresnämnden tar man det relativt lugnt.

– Det här händer hela tiden, det brukar komma en del ärenden av den här typen innan jul. Vi tappar inte koncepterna, säger Anne Bratt Norrevik, chef på hyresnämnden i Stockholm.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Är hyresnämnden dimensionerad för uppgiften?
– Om vi ska pröva varenda fastighet, då kan det ta tid. Men i första hand kommer vi att kalla parternas företrädare, alltså ombuden Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, till förberedande möte för att försöka nå en förhandlingsöverenskommelse, säger Anne Bratt Norrevik.

Annons

Hyresnämndens främsta uppgift är att medla mellan parterna. Lyckas inte det återstår att pröva hyresnivån i varje fastighet och varje lägenhet.

– Den här typen av arbetsuppgifter har vi utöver allt annat. I och för sig har vi höga balanser, även om vi jobbat ner dem. Det blir en hel del administration och mycket arbete. Men vi står med fötterna på jorden och det brukar lösa sig. Även om det kan ta lite tid, avslutar Anne Bratt Norrevik.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.