Annons

Efter strandningen: Vad händer nu?

Stockholm Först registrering, sedan medling. Efter Fastighetsägarnas strandning av hyresförhandlingarna förra veckan väntar mycket arbete för hyresnämnden. Ett första möte väntas efter jul.

Hyresnämnden har tagit emot 176 ärenden gällande fastigheter där hyresförhandlingarna strandat. Förra året lämnade Järfällahus förhandlingarna och överlät åt hyresnämnden att sätta hyrorna i 1 600 lägenheter, vilket var rekordsiffror då. I Varberg strandade Fastighetsägarna förhandlingarna för två år sedan, för 1 400 lägenheter. Nu är det 5 000 lägenheter som berörs. Med på hyresnämnden tar man det relativt lugnt.

– Det här händer hela tiden, det brukar komma en del ärenden av den här typen innan jul. Vi tappar inte koncepterna, säger Anne Bratt Norrevik, chef på hyresnämnden i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Är hyresnämnden dimensionerad för uppgiften?
– Om vi ska pröva varenda fastighet, då kan det ta tid. Men i första hand kommer vi att kalla parternas företrädare, alltså ombuden Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, till förberedande möte för att försöka nå en förhandlingsöverenskommelse, säger Anne Bratt Norrevik.

Annons

Hyresnämndens främsta uppgift är att medla mellan parterna. Lyckas inte det återstår att pröva hyresnivån i varje fastighet och varje lägenhet.

– Den här typen av arbetsuppgifter har vi utöver allt annat. I och för sig har vi höga balanser, även om vi jobbat ner dem. Det blir en hel del administration och mycket arbete. Men vi står med fötterna på jorden och det brukar lösa sig. Även om det kan ta lite tid, avslutar Anne Bratt Norrevik.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.