HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter strandningen: Vad händer nu?

Stockholm Först registrering, sedan medling. Efter Fastighetsägarnas strandning av hyresförhandlingarna förra veckan väntar mycket arbete för hyresnämnden. Ett första möte väntas efter jul.

Hyresnämnden har tagit emot 176 ärenden gällande fastigheter där hyresförhandlingarna strandat. Förra året lämnade Järfällahus förhandlingarna och överlät åt hyresnämnden att sätta hyrorna i 1 600 lägenheter, vilket var rekordsiffror då. I Varberg strandade Fastighetsägarna förhandlingarna för två år sedan, för 1 400 lägenheter. Nu är det 5 000 lägenheter som berörs. Med på hyresnämnden tar man det relativt lugnt.

– Det här händer hela tiden, det brukar komma en del ärenden av den här typen innan jul. Vi tappar inte koncepterna, säger Anne Bratt Norrevik, chef på hyresnämnden i Stockholm.

Läs ocksåGrannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Är hyresnämnden dimensionerad för uppgiften?
– Om vi ska pröva varenda fastighet, då kan det ta tid. Men i första hand kommer vi att kalla parternas företrädare, alltså ombuden Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, till förberedande möte för att försöka nå en förhandlingsöverenskommelse, säger Anne Bratt Norrevik.

Hyresnämndens främsta uppgift är att medla mellan parterna. Lyckas inte det återstår att pröva hyresnivån i varje fastighet och varje lägenhet.

– Den här typen av arbetsuppgifter har vi utöver allt annat. I och för sig har vi höga balanser, även om vi jobbat ner dem. Det blir en hel del administration och mycket arbete. Men vi står med fötterna på jorden och det brukar lösa sig. Även om det kan ta lite tid, avslutar Anne Bratt Norrevik.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt
Läs också Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.