HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efterlängtad renovering gav stort missnöje

Trosa - Det har varit så många turer i det här att jag inte ens orkar vara arg längre, säger hyresgästen Helen Johansson uppgivet. Det som borde ha varit en efterlängtad renovering av en sliten hyreshuslänga har i stället resulterat i stort missnöje med det kommunala bostadsbolaget Trobo i Trosa.
Den 14 juli 2006 förstördes en radhuslänga på Stensundsvägen i Trosa i en häftig brand. Det var upprinnelsen till konflikten mellan Trobo och hyresgästerna i bostadsområdet Tumlaren.
 
I området fanns tre likadana hyresradhus, byggda i slutet på 60-talet.
–  Det var sedan tidigare bestämt att två av husen skulle rivas. Marken de stod på är gammal havsbotten, så husen hade börjat sjunka. Men vår länga står på berg, så den skulle få vara kvar, berättar Helen Johansson.
 
Branden, vars orsak fortfarande är oklar, skyndade på rivningsbeslutet. Ett år senare är det brunna huset ersatt av en tre nya hus. Hus nummer två är rivet och i det tredje huset pågår renoveringen – en renovering som hittills bara har inneburit besvär och konflikter för de boende.
 
– På det första mötet fick vi veta att lägenheterna skulle totalrenoveras och att vi skulle få en hyreshöjning på ett par tusen kronor. Vi blev också lovade att vi skulle evakueras under renoveringstiden, säger Helen Johansson.
 
Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen fick hyresgästerna välja vilken nivå av renoveringen de vill ha. De flesta valde den näst lägsta renoveringsgraden, vilket innebar att gästtoaletten i lägenheterna skulle renoveras. Men ingen skrev på något avtal.
 
En kort tid efter det kom ytterligare nya besked. Hyresvärden ville nu nöja sig med att renovera på utsidan och göra huset brandsäkert, för att inte katastrofen från förra sommaren skulle upprepas. Någon evakuering skulle inte längre behövas.
Sedan början på maj är radhuslängan en byggarbetsplats. Husets träfasad är nedriven och i samma veva revs också familjernas balkong, terrass och förråd. Balkongerna ska ersättas av en mindre balkong, förråden ska byggas upp igen – fast på framsidan där de i varannan lägenhet skymmer kökets enda fönster – och altanen blir ett minne blott. I en lägenhet har renoveringen orsakat vattenskador i taket, i en annan skapat en stor spricka i vardagsrumsväggen.
 
– Vi har inte fått ut någonting av det här annat än besvär och obehag. Istället för kompensation har vi fått en hyreshöjning på 300 kronor i månaden. Först till årsskiftet ska renoveringen vara klar. Vi borde få hyran sänkt med hälften i minst ett år, säger Helen Johansson.​

Läs också Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.