Annons

EHB:s bostadskö flyttas till Uppsala bostadsförmedling

Enköping Enköpings hyresbostäder (EHB) kommer flytta över sin kö till Uppsala bostadsförmedling i juni. Det beslutade Enköpings kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Nu står det klart att EHB flyttar över sin bostadskö till Uppsalas nya kommunala bostadsförmedling i samband med att den drar igång sin verksamhet 1 juni i år. Bostadssökande hos EHB får ta med sig sin kötid.

Beslutet fattades utan större debatt i kommunfullmäktige. Fredrik Johansson (SD) ansåg att Uppsala bostadsförmedlings årsavgift på 290 kronor är för hög, särskilt med tanke på att det nu är gratis att stå i EHB:s kö. Han yrkade ändå inte avslag på förslaget.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Den som tror att något är gratis har helt missuppfattat hur saker fungerar. I dag är det hyresgästerna som betalar de kostnader EHB:s kö genererar, invände Helena Broos (S).

Bakgrunden till beslutet är att regeringen har föreslagit ett investeringsstöd för hyresbostäder, där ett av kraven är att bostäderna ska förmedlas via en kommunal bostadsförmedling eller i samarbete med kommunen. I dag fördelar EHB sina bostäder genom en egen kö.

Annons

Kommunen har utrett tre olika alternativ: att starta en egen kommunal bostadsförmedling, att starta en regional bostadsförmedling tillsammans med Västerås, Strängnäs och Eskilstuna, eller att gå med i Uppsalas kommunala bostadsförmedling. Argumenten mot att starta en egen förmedling är att det blir en stor investering för kommunen och att risken finns att folk kommer att välja bort Enköpings bostadsförmedling om de även står i Uppsalas och Stockholms bostadsköer och var och en av förmedlingarna tar ut en avgift.

Läs ocksåGav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

En regional förmedling tillsammans med Västerås, Strängnäs och Eskilstuna skulle enligt beredningen av ärendet stämma sämre överens med hur folk i dag flyttar och jobbpendlar till och från Enköping än alternativet att ansluta sig till Uppsalas förmedling, som också siktar på att få en regional roll. Dessutom skulle det ta tid att få ett regionalt samarbete på plats, medan Uppsala bostadsförmedling drar igång verksamheten i sommar.

En fördel med att gå med i Uppsala bostadsförmedling är att de sökande får tillgång till ett större utbud av bostäder, även bland privata värdar. Samtidigt är risken att konkurrensen om bostäder i Enköping blir större när bostadssökande i Uppsala får upp ögonen för möjligheten att hitta en lägenhet på pendlingsavstånd.

Annons
Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.