HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eidar sänker hyran i kvarteret Mars

Trollhättan Boverket gav Eidar rätt. Nu sänks hyran för hyresgästerna i kvarteret Mars i Trollhättan med upp till 1 154 kronor i månaden.

I slutet av förra året flyttade hyresgästerna in i de 177 nybyggda lägenheterna i kvarteret Mars i centrala Trollhättan. Nu sänker den kommunala hyresvärden Eidar hyran med mellan 350 och 1 154 kronor i månaden.

– Det känns fantastiskt roligt att Boverket gick på vår linje så att vi nu kan sänka hyran, säger Eidars vd Urban Blom.

Läs ocksåEidar sänker familjen Alsayes hyra

Bakgrunden är att Eidar överklagade Länsstyrelsens tidigare beslut om investeringsstöd och att Boverket nu gett bolaget rätt. Boverket har bett Länsstyrelsen att bevilja Eidar ett investeringsstöd på 57 miljoner kronor samt godkänna den hyresnivå som Eidar angav i sin ursprungliga ansökan.

– Nu kan vi ge kvarterets hyresgäster de strålande nyheter som vi hoppats på, säger Urban Blom.

Detta är inte första gången Eidar sänker hyrorna för sina hyresgäster. För ett år sedan kunde Hem & Hyra berätta att hyresgästerna i de 26 nya radhusen i kvarteret Skördetröskan på Kronogården i Trollhättan fick en hyressänkning på sex procent. Den gången berodde justeringen på att Länsstyrelsen haft så mycket att göra att handläggningstiden av investeringsstödet hade dragit ut på tiden.

Läs ocksåHyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen
Fakta: Kvarteret Mars i Trollhättan
  • År 2015 lanserar den rödgröna regeringen ett investeringsstöd till hyres- och studentbostäder. Målet är att få igång bostadsbyggandet i landet.
  • År 2016 beslutar Eidars styrelse att bygga 177 hyresrätter i kvarteret Mars vid Resecentrum i Trollhättan. Bygget ska kosta 440 miljoner kronor.
  • När Eidar planerar bygget är reglerna för stödet inte klara och när Länsstyrelsen slutligen beslutar hur mycket pengar Eidar ska få har förutsättningarna ändrat sig. Följden blir att Eidar ska få betydligt mindre pengar än man räknat med. Vilket i sin tur leder till högre hyror.
  • Eidar överklagar Länsstyrelsens beslut till Boverket och får rätt.
  • Länsstyrelsen ska ge Marsbygget 57 miljoner kronor i investeringsstöd.
  • Eidar sänker hyrorna med 120 kronor per kvadratmeter och år. Hyressänkningen gäller retroaktivt från den första december 2018.
Läs också Hyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.