Annons

Ekerö röstade för försäljning av allmännyttan

Ekerö Trots kraftiga protester från tusentals Ekeröbor röstade kommunfullmäktige på tisdagen för en försäljning av det kommunala bostadsföretaget Ekerö Bostäder. Däremot bordlades kravet på folkomröstning i frågan.​

In i det sista före kommunfullmäktigemötet försökte ett tiotal medlemmar i nätverket Rädda Ekerös bostäder att påverka politikerna att rösta för en folkomröstning i kommunen. Den borgerliga alliansen hade två motstridiga frågor på dagordningen: att rösta om försäljning av bostadsföretaget och för/emot folkomröstning.

Nätverket har samlat ihop 2 240 namn på röstberättigade i kommunen som vill att en folkomröstning ska avgöra om allmännyttans 840 lägenheter ska säljas ut.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är 11,5 procent av invånarna, alltså fler än de 10 procent som behövs för att få igenom en folkomröstning. Så det är något mer än vad som krävs för att demokratin ska råda och en folkomröstning genomförs, säger Per Eskils-son kontaktperson för nätverket Rädda Ekerös bostäder.

Annons

Frågan om utförsäljningen har samlat protester över alla partilinjer. Både villaägare och bostadsrättsinnehavare har skrivit sina namn på insamlingslistorna.

– Beslutet har kommit alldeles för snabbt och är illa övertänkt. Det ska vi överklaga. Ekerö behöver hyresrätter till våra barn, gamla och ensamstående. Att dessutom bordlägga förslaget om folkomröstning rimmar dåligt med kommunallagen, säger Per Eskilsson.

Annons
Läs ocksåLågt valdeltagande i hyrestäta områden när Helsingborg folkomröstadeValdeltagandet

– Nätverket kommer att samla ihop fler namn av de röstberättigade och göra ett nytt försök för att övertyga politikerna om folkomröstning senare  i höst, fortsätter han.​

Läs också Helsingborgs hyresgäster uppmanas rösta om Öresundskraft Hyresgästföreningen: Nej till att sälja Öresundskraft Folkomröstning om Lidingöhem nedröstad Folkomröstning får vänta på utredning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.