HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ekologiprojekt gav konkreta resultat

Göteborg En årligt återkommande Megaloppis, miljöambassadörer och ett bikooperativ Det är några resultat av det nu avslutade projektet Ekologisk Stadsdel Majorna.

För tre år sedan inledde Hyresgästföreningen tillsammans med en rad samarbetspartners och med stöd av statliga klimatinvesteringspengar ett projekt i stadsdelen Majorna i Göteborg.  Syftet var att börja forma en ekologiskt hållbar stadsdel utifrån Majbornas egna förutsättningar och idéer.

Målen var högt satta. Förutom att skapa ett ökat engagemang och inflytande i stadsdelens utveckling, hitta nya kanaler för dialog och öka miljöintresset skulle projektet också resultera i en rad konkreta miljöprojekt.

Läs ocksåInget Megaloppis i Majorna under hela 2020

Vid den avslutningskonferens som hölls under tisdagen stod det klart att projektet bidragit till en rad aktiviteter och att många av dem fortsätter även om projekttiden nu är över.

Till de konkreta resultaten hör det bikooperativ som drog igång som en studiecirkel hösten 2010 och i dag har tre bikupor i drift i stadsdelen. Cykelköket, en social cykelverkstad där du lär dig laga din egen cykel och där gamla uttjänta cyklar kan bli till nya är ett annat.

Projektet har också lett till att det i dag finns möjlighet för hyresgästerna på ett tiotal gårdar i Familjebostäders bestånd att kompostera. Det sker genom ett samarbete med Kompostbutiken i Majorna som också sköter om maskkomposterna.

Läs ocksåSoligt på jubilerande Megaloppis

Majornas idéverkstad är en ideell förening som fötts under projekttiden och som arbetar för att öka medborgarinflytandet för en mer demokratisk, jämlik och ekologisk stadsdel. Idéverkstan har bland annat sett till att det numera finns en cykelkärrepool i stadsdelen där man för en billig penning kan hyra en kärra och få hem tunga saker uran att använda bil.

Det finns även ett tjugotal aktiva miljöambassadörer i stadsdelen.Miljöambassadörerna är ett nätverk som vill påverka bostadsbolag och förvaltningar att genomföra ekologiskt hållbara alternativ.

Ett av projektets absolut mest populära inslag har varit de tre megaloppisar som ordnats i stadsdelen och som samlat tusentals besökare.  Hela idén bygger på att den som vill sälja tar med sitt eget bord ut på gatan.

Läs ocksåGrön livsstil exporteras från Majorna

Senare i vår drar också en ny aktivitet igång. I ett grönområde vid Klippan kommer tre grisar att placeras ut som under ett par månaders tid fungerar som animala jordfräsar. Grisarna hyrs in från Stadsjord som tidigare genomfört liknande projekt bland annat i Högsbo.

När grisarna bökat färdigt ska området förvandlas till en gemensam odlingslott.

 

 

 

 

Läs också Biltrafik engagerar i Majorna Majorna testar ny kvartersvaluta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.