Annons

En av fem arbetslösa saknar hemförsäkring

Nyheter De allra flesta hyresgäster har en hemförsäkring. Men bland gruppen arbetslösa står nästan var femte person utan skydd i hemmet, visar Hem & Hyras undersökning. Något som kan vara förödande om en större olycka skulle inträffa.
Foto: Pexels, Pngfind
Arbetslösa och yngre personer är sämre skyddade om olyckan är framme i hemmet.

Svenskarna har gjort sin läxa. Nästan varenda hushåll i hyresrätt – närmare bestämt 97 procent – har tecknad en hemförsäkring.

Men det finns en grupp som sticker ut, visar en undersökning som Hem & Hyra utfört med hjälp av opinionsinstitutet Skop. Bland dem som är arbetslösa har endast drygt fyra av fem, 83 procent, en hemförsäkring som skyddar mot oförutsedda kostnader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Siffran må låta betryggande, men med tanke på att låginkomsttagare i högre utsträckning bor i hyresrätt kan det röra sig om allt mellan 50 000 till drygt 100 000 personer.

Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, understryker att det ofta är särskilt värdefullt att ha en hemförsäkring om man saknar jobb.

Annons

– Jag kan förstå anledningen. När man har en ansträngd ekonomisk situation måste man kanske prioritera bland sina utgifter. Men lever man på marginalen är det ännu viktigare att ha skydd om det händer något du inte räknat med och blir tvungen att betala.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Johan Candler är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Skyddsnät vid brand

Dels är det såklart skönt med ett skydd som täcker upp om man råkar ha sönder något eller orsakar en vattenskada, med skadeståndskrav som följd. Som hyresgäst är det också särskilt angeläget att ha en hemförsäkring vid brand. Om lägenheten blir skadad till den grad att du måste flytta har värden inte längre någon juridisk skyldighet att lyfta ett finger, berättar Johan Candler.

– Har man en hemförsäkring kan man däremot få hjälp med ett tillfälligt boende tills situationen löst sig.

Ytterligare en viktig del som ingår i hemförsäkringen är så kallad rättsskyddsförsäkring. Det innebär att du kan få ersättning för delar av rättegångskostnaderna om du till exempel hamnar i tvist med din hyresvärd.

Annons
Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

– Ifall hyresnämndens beslut om till exempel överlåtelse av hyresavtalet har överklagats till hovrätten eller om du har ett ärende i tingsrätten blir du normalt skyldig att betala motpartens rättegångskostnader om du förlorar.

Hos hyresgäster som är 29 år och yngre är hemförsäkringar också något mindre förekommande än i de äldre generationerna. Även bland personer som bor på orter med färre än 20 000 invånare finns tendenser att välja bort försäkringen.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Mobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.