HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

En av fem arbetslösa saknar hemförsäkring

Nyheter De allra flesta hyresgäster har en hemförsäkring. Men bland gruppen arbetslösa står nästan var femte person utan skydd i hemmet, visar Hem & Hyras undersökning. Något som kan vara förödande om en större olycka skulle inträffa.
Foto: Pexels, Pngfind
Arbetslösa och yngre personer är sämre skyddade om olyckan är framme i hemmet.

Svenskarna har gjort sin läxa. Nästan varenda hushåll i hyresrätt – närmare bestämt 97 procent – har tecknad en hemförsäkring.

Men det finns en grupp som sticker ut, visar en undersökning som Hem & Hyra utfört med hjälp av opinionsinstitutet Skop. Bland dem som är arbetslösa har endast drygt fyra av fem, 83 procent, en hemförsäkring som skyddar mot oförutsedda kostnader.

Läs ocksåMatlagningen fick katastrofala följder – hyresgäst krävs på två och en halv miljon kronor

Siffran må låta betryggande, men med tanke på att låginkomsttagare i högre utsträckning bor i hyresrätt kan det röra sig om allt mellan 50 000 till drygt 100 000 personer.

Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, understryker att det ofta är särskilt värdefullt att ha en hemförsäkring om man saknar jobb.

Annons

– Jag kan förstå anledningen. När man har en ansträngd ekonomisk situation måste man kanske prioritera bland sina utgifter. Men lever man på marginalen är det ännu viktigare att ha skydd om det händer något du inte räknat med och blir tvungen att betala.

Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.
Johan Candler är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Skyddsnät vid brand

Dels är det såklart skönt med ett skydd som täcker upp om man råkar ha sönder något eller orsakar en vattenskada, med skadeståndskrav som följd. Som hyresgäst är det också särskilt angeläget att ha en hemförsäkring vid brand. Om lägenheten blir skadad till den grad att du måste flytta har värden inte längre någon juridisk skyldighet att lyfta ett finger, berättar Johan Candler.

– Har man en hemförsäkring kan man däremot få hjälp med ett tillfälligt boende tills situationen löst sig.

Ytterligare en viktig del som ingår i hemförsäkringen är så kallad rättsskyddsförsäkring. Det innebär att du kan få ersättning för delar av rättegångskostnaderna om du till exempel hamnar i tvist med din hyresvärd.

Annons
Läs ocksåGrannarna satte stopp för monsterhöjningen - värden ville höja med 2000 kronor i månadenEn man i grön tröja och keps i förgrunden. I bakgrunden en kvinna som tittar ut genom ett fönster i ett rött hus.

– Ifall hyresnämndens beslut om till exempel överlåtelse av hyresavtalet har överklagats till hovrätten eller om du har ett ärende i tingsrätten blir du normalt skyldig att betala motpartens rättegångskostnader om du förlorar.

Hos hyresgäster som är 29 år och yngre är hemförsäkringar också något mindre förekommande än i de äldre generationerna. Även bland personer som bor på orter med färre än 20 000 invånare finns tendenser att välja bort försäkringen.

Läs också "Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.