Annons

Enkät visar vad som är viktigt för hyresgästerna

Stockholm "Närhet till kommunikationer" är värdefullt för att trivas, "charm" och sjöglimt kan kvitta. Det är resultatet av den enkät som Sifo gjort som underlag till förslaget om "Stockholmshyra".

Nio av tio stockholmare, 89 procent, tycker att närhet till kommunikationer är den egenskap som är viktigast för att trivas i sitt boende. Charm anser 42 procent är viktigt eller mycket viktigt och närhet till vatten respektive fritidsaktiviteter värderas av 38 respektive 34 procent. Balkong och hiss är också eftertraktade, medan lyhördhet och buller är mest negativt.

Sifo genomförde i våras telefonintervjuer med 1 600 stockholmare, på uppdrag av Hyreskommittén, den partssammansatta grupp som tagit fram ”Stockholmshyra”. Hyreskommittén består av Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

En majoritet, 1 000 av de som svarat, bor i hyresrätt och 600 bor i övrigt boende. Av hyresgästerna bor lite drygt hälften hos en privat hyresvärd. Hem & Hyra har tagit del av Sifos redovisning och här finns frågor om trivsel, innerstad kontra ytterstad och hyran.

Annons

De flesta är nöjda med sitt boende, åtta av tio är nöjda och hälften är till och med mycket nöjda. De som bor i innerstaden är mer nöjda än andra, de som inte bor i hyresrätt är mer nöjda än hyresgäster. Kvinnor och personer över 50 år är i högre grad ”mycket nöjda” än män och yngre personer. Balkong och hiss hamnar högst när de får välja tre positiva egenskaper i lägenheten eller huset, därefter kommer tvättstuga, fin gård och tvättmaskin i lägenheten. Bara 1 procent av de tillfrågade tycker att eldstad, extra dusch, energisnålt och e-tjänster platsar på topp-tre. Faktorer som nytt och modernt, charm och karaktär och öppen planlösning lockar endast 2 procent. Över hälften prioriterar andra saker än de Sifo frågat efter, till exempel läget, närhet till kommunikationer, hyran, lugnt område och bra kök.

Hyresrätten är en attraktiv boendeform, det tycker 83 procent av alla som svarat. Hyresgäster gillar hyresrätten mer än de som bor i en annan boendeform (88 jämfört med 73 procent). De som redan bor i innerstaden tycker att det är viktigare att lägenheten ligger centralt, 71 procent svarar att det gör lägenheten mer attraktiv än om den låg i Stockholms närförorter och 79 procent än om den låg i ytterstaden. Kvinnor, innerstadsbor och pensionärer företräder den åsikten starkast. Bland dem som inte bor i innerstaden tycker lika många att lägenheten blir mer attraktiv som de som tycker att den inte blir det.

Läs också70 000 berörs av nytt hyressystem i Stockholm

Tre av fyra svarar att de tror att bostadsområde och läge påverkar hyran, hälften tror att modernitet respektive lägenhetens storlek påverkar hyran. De svarande har fått välja högst tre saker och det som kommer lägre är service och kommunikation, typ av hus och ”något annat”. Det som borde påverka är lägenhetens storlek, bostadsområde och läge samt modernt och fräscht, ungefär hälften av de som svarat har valt dessa alternativ. Bara en av tio anser att typ av hus ska påverka hyran mest.

Annons

 

Läs också ”Stockholmshyror” orsakade debatt på sociala medier Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.