HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Etikansvarig försvarar avstängning

Östergötland Det var rätt att stänga av en förtroendevald efter att flera personer reagerat på saker hon sagt vid ett offentligt möte. Det menar Anita A:son Landegren i etik- och stadgegruppen.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har en förtroendevald inom Hyresgästföreningen i Östergötland stängts av från sitt uppdrag efter anklagelser om att hon uttalat sig främlingsfientligt i samband med ett offentligt möte.

Regionordförande Björn Johansson har inte velat redogöra för tidningen vad uttalandet ska ha bestått i. Men enligt Anita A:son Landegren, som ingår i regionens etik- och stadgegrupp, så handlar det om att kvinnan ska ha erbjudit sig att ta hand om korvbröd som smakade illa för att servera detta till personer som äter kycklingkorv vid en aktivitet i ett bostadsområde där det bor många personer med utländsk bakgrund.

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

– Två av varandra oberoende personer anmälde detta till etik- och stadgegruppen, säger Anita A:son Landegren.

Kvinnan har en annan version om vad som sades och hon uppger att hon inte informerades om möjligheten att överklaga regionstyrelsens beslut att stänga av henne. Men enligt Anita A:son Landegren fick hon skriftligt meddelande om detta.

– Hon fick också brev innan beslutet kom med möjlighet att yttra sig. Men det enda som kom var ett yttrande från lokala styrelsen i Boxholm som hotade att avgå om hon blev suspenderad.

Läs ocksåRegionens medlemstapp ska fixas vid dörrenHyresgästföreningens medlemskort

Den avstängda kvinnan å sin sida menar att hon är utsatt för en komplott och att det finns personer inom föreningen som vill ha bort henne. Detta ställer sig Anita A:son Landegren frågande till. Ord står uppenbarligen mot ord i ärendet.

Hade ni kunnat hantera frågan annorlunda, till exempel nöjt er med att tala med kvinnan?

– Inte när det gäller någonting så här allvarligt. Vi kan inte acceptera att man uttalar sig rasistiskt i Hyresgästföreningens namn, säger Anita A:son Landegren.

Läs ocksåAllt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat"

Däremot finns det andra ärenden där det stannat vid ett samtal med etik- och stadgegruppen. Antalet ärenden har ökat kraftigt under senaste tiden och de flesta har koppling till sociala medier.

– Facebook till exempel har blivit jättepoppis. Folk tror att de är anonyma på nätet och går in och gillar rasistiska saker. Det skadar vårt namn om det samtidigt står att man till exempel är ordförande i en lokal hyresgästförening.

– Vi har åsiktsfrihet i vårt land och man får tycka vad man vill. Men vi har medlemmar och förtroendevalda med olika bakgrund och man kan inte gå ut och säga att man kommer från Hyresgästföreningen och ogillar invandrare.

Alla ärenden leder inte till suspendering.

– Det blir en diskussion i varje enskilt fall, säger Anita A:son Landegren.

Läs också Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.