HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara

Uppsala Efter utdragna förhandlingar har Hyresgästföreningen och Rikshem nu kommit överens om årets hyror i Uppsala. Höjningen blir lägre än genomsnittet för privata hyresvärdar i Sverige i år.
Foto: Niklas Lundengård/Monika Steczkó
Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, tycker att det är viktigt att de som bor i renoverade lägenheter hos Rikshem får en lägre hyreshöjning i år, eftersom hyrorna redan är höga där.

De nya hyrorna skulle egentligen ha varit klara och börjat gälla från 1 januari, men nu kommer de i stället att höjas retroaktivt från 1 maj i år. Höjningen blir 1,85 procent. Genomsnittet för privata värdar i Sverige i år ligger på runt 2 procent.

– Överenskommelsen ligger i nivå med flertalet överenskommelser hos de privata bolagen i Uppsala. Därutöver har vi lyckats få igenom lägre höjningar i de renoverade områdena, vilket vi anser är viktigt. Dessa områden har redan väldigt höga hyror, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande och berättar samtidigt att det pågår en dialog mellan Hyresgästföreningen och Rikshem om förbättringar av förvaltning och service utifrån kritik och synpunkter från bolagets hyresgäster i Uppsala.

Läs ocksåKorven snart klar efter miljonupprustning

Rikshem har nyligen bland annat fått kritik för den så kallade ”nollställningen” av utomhusmiljön i Gränby, där buskar, träd och lekplatser har tagits bort.

Rikshem yrkade från början på en höjning på 3,5 procent från och med 1 januari 2019, och hänvisade bland annat till ökade kostnader. Till exempel höjdes vattentaxan med 12 procent från och med 1 april. Hyresgästföreningen ansåg dock att kostnadsökningarna inte var så stora att de gav anledning att höja hyran så mycket som Rikshem ville.

Läs också Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam Rikshems hyror klara i Uppsala Våg av skjutningar sprider sig i Uppsala Hyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.