Annons

Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand – blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Malmö Cykelbatterier på laddning orsakar allt fler bränder. När Markos batteri plötsligt exploderade hemma i vardagsrummet slutade det med att hyresvärden kastade ut honom. Nu strider han för att få tillbaka sin lägenhet.
Markos sönderbrända vardagsrumsgolv och ett elcykelbatteri.
Foto: Anders Paulsson/Getty Images
Markos lägenhet blev förstörd efter batteribranden.

Det gick på några få sekunder. Marko satt i köket och tittade på dokusåpan Big Brother när det plötsligt small till. Sedan hördes ett vinande ljud. När han lyfte blicken mot vardagsrummet i den lilla hyresettan var det fyllt av rök och lågorna stod redan höga.

–  Det var så hemskt. Jag var rädd. Det lät som om någon visslade och sedan bara exploderade batteriet. Det kom fruktansvärt mycket rök på kort tid. Jag kan inte förklara hur snabbt det gick, det var helt sjukt. Det var sådan tur att jag var vaken.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Brandskadat vardagsrum i lägenhet i centrala Malmö.
Markos förstörda vardagsrum.

Han rusade mot ytterdörren men lyckades först inte få upp den. När han till slut tog sig ut slog han igen dörren bakom sig, ringde 112 och knackade sedan på hos alla grannarna för att få ut dem ur hyreshuset.

– Jag tog mitt pass och tog mig ut. Jag kunde inte göra något för att stoppa det, säger Marko.

Allt fler bränder kopplat till batteriladdning

Det senaste året har batterier på laddning orsakat en handfull allvarliga lägenhetsbränder i Malmö. Det handlar om cyklar, mopeder, ”fatbikes”, och de numer populära sparkcyklarna vars batterier fattat eld. Markos berättelse hör till ett av fallen. Han är inte ensam om att drabbas. Antalet bränder kopplade till batteriladdning har ökat. Och den brand som förstörde delar av ett flerfamiljshus i Norrköping i början av september misstänks också ha sin orsak i ett överhettat elcykelbatteri som fick sprejbehållare i närheten att explodera.

 

 

Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.

”Jag har inte orsakat branden”

För Marko har branden fått enorma konsekvenser. Hyresvärden menar att allt är Markos fel och att han har varit vårdslös. Lägenheten blev totalförstörd och värden slängde ut honom. Fallet prövas just nu rättsligt i domstol och Marko har tvingats ta hjälp av en jurist från Hyresgästföreningen. Han vill flytta tillbaka. Samtidigt renoverar hyresvärden lägenheten och vill hyra ut den till någon annan.

Annons

– Det är katastrof för mig. Ingen granne har klagat på mig och jag har inte gjort något fel. Jag har inte orsakat branden, säger han.

Men fastighetsägaren Attila Miklos håller inte med. Han tror att batteriet hanterades fel under brandnatten. Han har ingen avsikt att hjälpa till att lösa Markos bostadssituation och menar att renoveringen kommer att kosta 300 000 kronor.

Läs ocksåLadda inte cykelbatteriet så här - följ vår guide för att undvika brandElcykel och laddningssladd.
Svartbränd parkett efter branden orsakad av ett elcykelbatteri på laddning.
Det syns tydligt var batteri låg när det tog fyr. Enligt Marko följde han tillverkarens instruktioner. Ändå började det brinna.

– Jag är misstänksam över hur det här har gått till, men jag tror inte att han har velat att det skulle ta fyr. Just nu har jag ändå ingen ledig lägenhet till honom, säger Attila Miklos.

– Generellt sett så brukar det fungera utmärkta att ladda batterier, om man kopplar ihop rätt grejer. Jag har inget förbud mot att ladda i mina hus, säger han.

Domstol ska avgöra Markos fall

Marko driver med hjälp av en jurist från Hyresgästföreningen två ärenden mot värden: Han har inte varit vårdslös och vållande till branden. Och han har rätt att få en likvärdig ersättningsbostad av värden eller få flytta tillbaka till sin gamla lägenhet.

Marie-Thérèse Packbier, jurist på Hyresgästföreningen.
Marie-Thérèse Packbier, jurist på Hyresgästföreningen.

Marie-Thérèse Packbier, jurist på Hyresgästföreningen, företräder Marko i domstolen. Hon ger ett allmänt råd om cykelbatterier.

– Man ska följa instruktioner och bruksanvisningar. Man får ladda inomhus men man ska hålla uppsikt och ha beredskap om något händer. Det finns inget lagstöd för att man bara får ladda batterier utomhus, säger hon.

Markos fall prövas just nu i domstol, det första i Malmö med fokus på en elcykel och en batteribrand.

Annons

Nyrenoverade lägenheten totalförstörd

Vi står i det utbrända vardagsrummet i Markos gamla lägenhet. Det har gått tre månader sedan allt hände. Väggarna är flammigt askgråa, det stora spröjsade fönstret sprucket och parketten bränd. Ena delen av golvet är helt svart efter batteriet. Marko hade bara bott här i några månader, möblerat med nya möbler och gjort fint när branden startade. Nu har han tvingats slänga allt. Sedan brandnatten har han sovit hos vänner.

Brandskadat tak i lägenhet i centrala Malmö.
Det syns tydliga spår efter branden som förstörde Markos lägenhet.

–  Jag har bott i andra hand, hos olika kompisar. Det är jobbigt att inte ha någonstans att bo.

Den utbrända hyresettan ligger mitt i stan, i närheten av centralstationen och krogtäta Lilla torg. Ett riktigt drömläge, enligt Marko. Han köpte elcykeln med en bestämd tanke när han flyttade in.

– Lägenheten ligger perfekt och jag tänkte att jag inte behövde bil längre. Jag kunde cykla överallt i stället.

Det ångrar han nu.

–  Jag kommer aldrig mer ha elcykel eller ladda ett batteri hemma. Jag gjorde precis som man skulle och följde instruktionerna. Det var ett helt vanligt cykelbatteri. Det här kan hända när som helst och det kan hända vem som helst.

Fotnot. Marko heter egentligen något annat.

Fakta: Bo kvar efter brand - så funkar det!
  • Om lägenheten förstörs av en brand, faller hyreskontraktet automatiskt. Tidigare blev den drabbade hyresgästen bostadslös om inte hyresvärden frivilligt ställde upp med en ny lägenhet.
  • Det finns nu ny lagstiftning som ska skydda hyresgästen om lägenheten brinner upp.
  • Nu kan hyresgästen få flytta tillbaka efter att det har brunnit. Eller ha rätt till en likvärdig lägenhet i hyresvärdens bestånd.
  • Men – det gäller enbart om man inte har orsakat branden själv. Rätten till ett nytt hyreskontrakt gäller enbart en skötsam hyresgäst.
  • Hyresgästen ska inte kunna lösa sin bostadssituation på egen hand och hyresvärden måste ha praktisk möjlighet att erbjuda en bostad. Är värden en privatperson med enbart enstaka lägenheter, kan det bli svårt och värden ändå slippa ansvaret att ordna ny bostad.
  • För att få tillgång till en ny lägenhet efter en brand måste du skicka en begäran till värden inom tre månader.
  • Om hyresvärden säger nej kan du vända till hyresnämnden. Det måste göras inom två år efter branden.
  • Hyresnämnden kan då besluta att hyresvärden måste erbjuda dig en lägenhet. Beslutet kan också kopplas till vite, ett slags böter.

 

Läs också Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Explosionen förstörde Sölves hem: "Jag tror inte det finns någonting kvar" Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.