HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Explosionsartad ökning av skadedjur

Göteborg Mer än 250 procent på fem år. Så mycket har kostnaderna för skadedjur ökat hos Göteborgs kommunala hyresvärdar.
Foto: TT Nyhestbyrån
Kraftig ökning. Hem & Hyra har ställt motsvarande fråga till bostadsbolag i kranskommunerna. Även där märks en ökning, men inte alls lika stor. Framförallt har vägglöss ännu inte fått samma spridning. Grafik: TT Nyhetsbyrån

Framförallt är det problemen med vägglöss och råttor som vuxit kraftigt. Men även sanering av kackerlackor och nya skadedjur som faraomyror kostar betydligt mer än 2010.

Bostadsbolaget är det bolag som haft störst ökning, en tolvdubbling på fem års tid.

Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra årVägglus, skylt Rosengårds fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på Rosengårds fastigheter.

– Problemen med vägglöss ökar i hela världen, så även i Göteborg. Förra året hade vi flera svåra fall där vi behövde göra om saneringen flera gånger. Då blir det dyrt, säger Eva Jonasson, kommunikationsansvarig på Bostadsbolaget.

För att få ner spridningen och sänka kostnaderna testar nu bolaget nya metoder, bland annat en ny typ av list (se nedan).

– Vi försöker även informera hyresgästerna om att de ska kontakta Nomor, som vi har avtal med, så fort de misstänker skadedjur. Ju tidigare problemen upptäcks, desto fortare kan man bli av med dem, säger Eva Jonasson.

Läs ocksåLevde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebeloppVägglöss

Vägglöss bekämpas bland annat med värmetält där möbler och inredning värms upp till 60 grader, vilket dödar lössen. Dessutom används olika gifter.
När det gäller råttor så sker bekämpningen dels med gift, dels med fasta fällor i avloppsrören. Ljuster skjuter ut och dödar råttor som kryper förbi.

– Sedan gäller det att arbeta förebyggande och se till att det inte finns hål och sprickor i husen. Råttor kan ta sig in genom väldigt små öppningar, säger Eva Jonasson.

LÄS MER:

Läs ocksåRåttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

Fördubbling av kostnaderna i kranskommunerna

Bostadsbolaget testar ny ”luslist” i Angered

Skadedjuren blir allt svårare att stoppa

Läs också Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs ”Kraftigt” angrepp av vägglöss spreds i huset – nu kastar bostadsbolaget ut 80-årig hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.