Annons

Få bostäder för ungdomar i Skåne

Skåne Skånes cirka 140 000 ungdomar slåss om 1 057 ungdomsbostäder. Bara 8 av 33 kommuner erbjuder öronmärkta bostäder för unga.

Det framgår av länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsenkät. Sammanlagt finns det 1 057 ungdomsbostäder för Skånes närmre 140 0000 unga vuxna mellan 18 och 25 år.

− Vi kan konstatera att gapet mellan utbud och efterfrågan är väldigt stort. Konsekvensen blir att rörligheten på bostadsmarknaden minskar, säger Birgitta Wadkvist på länsstyrelsen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Den dystra bilden bekräftas i en rapport från Hyresgästföreningen: var femte ung vuxen bor i dag kvar hemma hos sina föräldrar, en ökande siffra.

En kommun med stor bostadsbrist för unga är Lund. Trots det finns det inga ungdomsbostäder i kommunen.   

Annons

– Vi bygger bostäder för alla, där är även ungdomar välkomna. Några specifika kategoriboenden är inte aktuellt. Däremot har vi nyligen gjort det möjligt att ställa sig i bostadskön redan vid 16 års ålder för att underlätta för ungdomar att få en bostad, säger Göran Brinck (M), ordförande i LKF:s styrelse.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

Flest ungdomsbostäder finns det i Kristianstad kommun, 550 lägenheter. Malmö ligger på andra plats med 400. Därefter minskar antalet drastiskt. På tredje plats ligger Trelleborg med 36 ungdomslägenheter. Eftersom lägenheterna är små och inhysta i två äldre fastigheter kan hyrorna hållas nere. 

– Det är väldigt många som är intresserade av de här lägenheterna. De har en låg hyra som man klarar av även när man går på studiemedel, säger Caroline Berg på Trelleborgshem.

Annons

I Vellinge erbjuder det kommunala bolaget 30 ungdomsbostäder. Vd Anders Larsson menar att bostadsbristen är mycket kännbar i kommunen men att den drabbar alla åldrar.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

– Vi tror inte på fler ungdomsbostäder utan det behövs helt enkelt byggas mer. Vi har även pratat om göra det möjligt att ställa sig i kö redan när man är 15 år så att man kan ha en lägenhet när man fyller 18.

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.