Annons

Få unga deltar i förhandlingar om hyran

Kristianstad ​Varje år förhandlar Hyresgästföreningen om hyran för majoriteten av Sveriges hyresgäster. Men de yngre medlemmarna är inte särskilt väl representerade. I nordöstra Skåne är bara en av de medlemmar som deltar i förhandlingarna är under trettio år.

– Självklart är det inte bra för demokratin, varken inom organisationen eller för samhället i stort, om vissa grupper inte deltar, säger Adrienne Sörbom, sociolog vid Stockholms universitet.

Annons
 
Hem & Hyra har tittat på köns- och åldersfördelning bland förhandlingsdelegaterna, de medlemmar som förhandlar hyresgästernas hyror i nordöstra Skåne. Många av medlemmarna är 21–30 år, medan de som förhandlar är betydligt äldre, de flesta i 60-års åldern.
 
Enligt Rigmor Wilderoth, nyvald ordförande i Hyresgästföreningens region Norra Skåne, diskuteras frågan nu om hur föreningen ska locka fler yngre att engagera sig.
– Jag tror att det behövs en bra mix i förhandlingarna. Unga tänker på ett annat sätt. Samtidigt måste vi behålla de äldre också. De har erfarenheten.
 
Carl Eneroth är med sina 28 år en av de yngsta förhandlingsdelegaterna i norra Skåne.
– Mitt mål var att ta reda på hur förhandlingarna egetnligen fungerar, säger han.
Carl tror att många unga ser sitt boende som något tillfälligt och därför inte engagerar sig. Själv är han precis på väg att flytta från studentstaden Helsingborg till nya jobbet i Kristianstad.

Annons
Fakta: Medlemmar per åldersgrupp

0-20 år: 50 personer21-30 år: 174131-40 år:  126441-50 år: 127751-60 år: 114661-70 år: 101671-80 år: 75181- år: 558

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Madeleine, 39, blir yngst i Hyresgästföreningens regionstyrelse: ”Jag tar det på stort allvar” Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag Ove kände kallt stål i nacken – tänker aldrig mer nattvandra Förtroendevalda hyresgästers personnummer röjda av misstag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.