Annons

Få vet när grannen är bortrest

Nyheter Knappt var tredje hyresgäst får besked när någon av grannarna reser bort – och mest litar vi på de äldre. Polisen: ”Att säga till håller tjuven borta”.

Den viktigaste egenskapen hos en god granne är att personen håller sig på sin kant och inte stör, visar Hem & Hyras tidigare undersökning.

Därför är det kanske inte så överraskande att endast 32 procent av landets hyresgäster får reda på när någon av deras närmaste grannar reser bort på semester, vilket är resultatet i en färsk undersökning utförd av opinionsinstitutet Skop.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förtroendet från de närboende ser även ut att växa med åldern. Bäst betrodda att se om den intilliggande lägenheten är medborgare över 70 år, där 40 procent blir informerade inför grannens semesterresa. Kvinnor är därtill snäppet mer tilltrodda än män.

Klart minst litar vi på personer under 29 år, där bara 16 procent blir införstådda i eventuell bortovaro.

Samtidigt visar årsrapporten från Brottsförebyggande rådet, Brå, att just grannsamverkan är det tyngsta skälet till att inbrottstjuvarna ratar en bostad.

Annons
Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Lennart levander, Stockholmspolisens specialist på bostadsinbrott, understryker att man behöver ha en god relation till grannen för att pendeln inte ska slå över åt fel håll.

– Om informationen om att lägenheten står tom skulle spridas och hamna i fel händer blir det ju tvärtom risk för inbrott.

En regelbundet tömd brevlåda, ordning på uteplatsen och grannarnas vakande ögon kan dock vara ovärderligt.

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren

– Det finns inga inbrottstjuvar som begår brott när de är observerade. Jag vill påstå att uppmärksamma grannar kan göra hela skillnaden.

Yvonne Karlsson i Karlstad har utsetts till Sveriges bästa granne på internetportalen Grannar.se. Hon har många gånger blivit ombedd att ordna med vardagssysslor i närliggande hem när de boende varit borta.

Annons

– Det är tryggt och praktiskt att ha någon som tar hand om saker när man är borta. När jag åker bort ber jag gärna om hjälp, så att det ser ut att vara bebott.

Hon är inte förvånad över att svenskarna helst vänder sig till en äldre person för hjälp.

– Äldre har normalt mer ansvarskänsla. Många ungdomar idag som inte växer upp tyvärr. Men det viktigaste är ju att man litar på varandra, så att till exempel inte tidningen sticker ut ur brevinkastet. 

Fakta: Ur undersökningen

Brukar dina närmaste grannar tala om för dig när de reser bort?

Kvinnor:Ja: 36 procentNej: 64 procent

Män: Ja: 26 procentNej: 74 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Fakta: Större förtroende med åldern

Tillfrågas när grannen reser bort:29 eller yngre: 16 procent30-44: 27 procent45-54: 38 procent55-69: 35 procent70 eller äldre: 40 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.