Annons

Färgelanda först hyresklart i Västsverige

Färgelanda Valbohem ville höja hyrorna med 2,3 procent men efter förhandlingen med Hyresgästföreningen är resultat är betydligt blygsammare: 0,8 procent. Underhållet får prioriteras hårdare.
Foto: Minna Ulin
Valbohem är Färgelandas kommunala bostadsbolag och har 624 lägenheter.

Hyresförhandlingen med Valbohem är först klar av de förhandlingar med kommunala bostadsbolag som påbörjats under hösten i Västra Götaland. Resultatet: en höjning på 0,8 procent nästa år.
– Vi får försöka jobba utifrån det. Alla pengar vi får in går till underhållet, vi får prioritera och göra så gott vi kan, säger vd Leif Eriksson.

Bolaget kommer i första hand att satsa på att rädda tak och fasader, så att fastigheterna inte förfaller.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Valbohem har lägenheter som är i så dåligt skick att de inte går att hyra ut. Kostnaden för att renovera dem var en av grunderna till bolagets yrkande inför förhandlingen: 2,3 procent högre hyror. Resultatet innebär att upprustningen i en långsammare takt än Valbohem önskat.
– Vi har ingen bostadskö i Färgelanda, så det är inte ett akut problem, säger Leif Eriksson.

Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson är medveten om att Valbohem har ett stort underhållsbehov och behöver fortsätta sina satsningar på att komma ikapp. Men hon ser inte att årets hyresöverenskommelse äventyrar arbetet. Valbohem fick mer pengar till underhåll, precis som de senaste åren.

Annons

Att gå med på en högre hyreshöjning för att snabba på underhållet ytterligare var inte aktuellt enligt Anja Augustsson.
– Hyran för de som bor hos bolaget måste vara rimlig. Vi stjälper bolaget om hyresgästerna anser att det är för dyrt, och det vill vi inte.

Läs ocksåIngemar drömmer om en lägenhet på Röva

Under förhandlingarna var omvärldsbilden, till exempel låga räntor, en punkt som diskuterades. En annan var Valbohems tomma lägenheter. Enligt sitt underlag räknar bolaget med en vakansgrad på 9 procent.
– Det har legat runt 6 procent de senaste åren, så prognosen lät som en överdrift. Men det tycker säkert inte bolaget, säger Anja Augustsson.

Annons

RELATERAT
Här hittar du Hem & Hyras lista över höjningar i Västra Götaland. Här är de yrkanden som kommit in hittills. Båda listorna uppdateras löpande.

Läs ocksåNya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra GötalandHyresgästföreningens förhandlare Murat Solmaz och Valbohems vd Hans Sprung möts snart vid förhandlingsbordet.
Läs också Bostads-vd bjuder in till julfirande i Färgelanda De vandrar för mer trygghet hemma Mötesplats för generationer invigd i Färgelanda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.