HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Fel att stjälpa över kommunens ansvar på Öbo”

Örebro Hyresgästföreningen är kritiska till att kommunen plockar ut elva miljoner ur Öbo. De tycker inte att Öbo:s pengar ska finansiera kommunens driftskostnader för idrottsplatser.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna räknar med att ta ut elva miljoner kronor ur Örebrobostäder.

Pengarna ska användas bland annat till driftskostnader för konstgräsplanen i Vivalla och Brickebackens IP.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Kommunalrådet Lena Baastad (S), hänvisade i en intervju med Hem & Hyra till att lagen numera tillåter den här sortens vinstutdelning, eftersom pengarna ska användas till så kallade bostadssociala ändamål.

Om pengarna skulle gå till något som var mer direkt kopplat till bostadssociala projekt, till exempel bostäder för hemlösa. Hade det varit skillnad?

– Nej. Jag tycker ändå att det är fel av en kommun att stjälpa över sitt ansvar på ett bostadsbolag. Även om de enligt lag har möjlighet till det, så måste frågan vara OM de ska göra det. Det där är saker som kommunen ska ta ansvar för. Och bara för att man får göra något enligt lagstiftningen, betyder det inte att man måste göra det, säger Hyresgästföreningens teamledare Emmeli Wulfstrand.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Politikerna menar i budgeten för 2014 att pengarna kommer från Öbo lokaler, och att utdelningen inte påverkar hyresgästerna.

Men enligt Öbo ligger vinster från de olika uthyrningsformerna bostäder, studentlägenheter och lokaler så att säga i samma plånbok. Och därför har vinsten från lokalerna, tidigare gjort att hyror kunnat hållas lägre vid förhandlingar med Hyresgästföreningen.

– Öbo har ingen uppdelning mellan hyresintäkter och lokalintäkter så någonstans är det att ta hyresgästernas pengar tycker jag. På så sätt får hyresgästerna betala en extra skatt för saker som egentligen borde vara ett kommunalt ansvar.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Kommunalrådet Lena Baastad säger att det är ett konstigt resonemang att mena att vinstuttaget kommer att påverka hyrorna.

– När man inte har en uppdelning mellan intäkterna, så är det som Öbo säger att de kunnat använda delar av lokalvinsten från för att kunna hålla nere hyreshöjningarna och då kommer det så klart påverka Öbo:s budget inför kommande hyresförhandlingar. För ska man separera så har man inte den formen av buffert längre. Så det här kommer garanterat spela roll i årets hyresförhandlingar, säger Emmeli Wulfstrand.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.