Annons

”Fel att stjälpa över kommunens ansvar på Öbo”

Örebro Hyresgästföreningen är kritiska till att kommunen plockar ut elva miljoner ur Öbo. De tycker inte att Öbo:s pengar ska finansiera kommunens driftskostnader för idrottsplatser.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna räknar med att ta ut elva miljoner kronor ur Örebrobostäder.

Pengarna ska användas bland annat till driftskostnader för konstgräsplanen i Vivalla och Brickebackens IP.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunalrådet Lena Baastad (S), hänvisade i en intervju med Hem & Hyra till att lagen numera tillåter den här sortens vinstutdelning, eftersom pengarna ska användas till så kallade bostadssociala ändamål.

Om pengarna skulle gå till något som var mer direkt kopplat till bostadssociala projekt, till exempel bostäder för hemlösa. Hade det varit skillnad?

Annons

– Nej. Jag tycker ändå att det är fel av en kommun att stjälpa över sitt ansvar på ett bostadsbolag. Även om de enligt lag har möjlighet till det, så måste frågan vara OM de ska göra det. Det där är saker som kommunen ska ta ansvar för. Och bara för att man får göra något enligt lagstiftningen, betyder det inte att man måste göra det, säger Hyresgästföreningens teamledare Emmeli Wulfstrand.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Politikerna menar i budgeten för 2014 att pengarna kommer från Öbo lokaler, och att utdelningen inte påverkar hyresgästerna.

Men enligt Öbo ligger vinster från de olika uthyrningsformerna bostäder, studentlägenheter och lokaler så att säga i samma plånbok. Och därför har vinsten från lokalerna, tidigare gjort att hyror kunnat hållas lägre vid förhandlingar med Hyresgästföreningen.

– Öbo har ingen uppdelning mellan hyresintäkter och lokalintäkter så någonstans är det att ta hyresgästernas pengar tycker jag. På så sätt får hyresgästerna betala en extra skatt för saker som egentligen borde vara ett kommunalt ansvar.

Annons
Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Kommunalrådet Lena Baastad säger att det är ett konstigt resonemang att mena att vinstuttaget kommer att påverka hyrorna.

– När man inte har en uppdelning mellan intäkterna, så är det som Öbo säger att de kunnat använda delar av lokalvinsten från för att kunna hålla nere hyreshöjningarna och då kommer det så klart påverka Öbo:s budget inför kommande hyresförhandlingar. För ska man separera så har man inte den formen av buffert längre. Så det här kommer garanterat spela roll i årets hyresförhandlingar, säger Emmeli Wulfstrand.

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.