Annons

Fest när Alftas nybygge stod klart

Gävleborg 20 stycken nya lägenheter är inte något som märks i större städer. Men i Alfta var det rena folkfesten när de fem husen som kallas Ängen var inflyttningsklara. "Det här är superkul och symboliskt viktigt för Alfta", säger Josefin Nygren på kommunala bostadsbolaget Aefab som byggt Ängen.
Foto: Josefin Nygren/Aefab
Bostadsområdet Ängen invigdes med festligheter. Det är 30 år sedan lägenheter byggdes i Alfta.

Det är 30 år sedan det senast byggdes kommunala lägenheter i Alfta. Så det blev firande med bandklippning och allt när hyresgästerna flyttade in för en dryg vecka sedan.

Barnfamiljer, nybildade par, pensionärer och före detta villaägare, Alftabor och inflyttade finns bland de nya hyresgästerna i tvåorna och treorna på Ängen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Ängen består av fem hus med fyra lägenheter i varje.

– Det blev som vi ville, att åldrarna är blandade och det är glädjande att vi lockat hit några som sålt sina villor också. Då blir det litet fart på bostadsmarknaden i kommunen, säger Josefin Nygren, kommunikations- och marknadsansvarig på kommunägda Aefab.

Hon har varit med ända sedan husen bara var streck på arkitektritningarna och bubblar av entusiasm och berättar att lägenheterna är utrustade med tvättpelare, inbyggd mikrovågsugn och husen har fullständig tillgänglighet med bland annat hiss.

Annons

– Husen är så fint placerade också. Det känns nästan som om man bor i villa. De på bottenvåningen har uteplats och de en trappa upp har balkong, säger Josefin Nygren.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

Hyrorna för tvåorna är 7 139 kronor i månaden och 8 322 kronor för treorna. Mycket pengar kan tyckas men det finns förklaringar:

– Det är dyrt att bygga nytt, det går inte att komma ifrån. Men de här lägenheterna har också många fördelar. De är faktiskt litet större och litet finare än andra, säger Josefin Nygren.

Alla de 20 nybyggda lägenheterna i Ängen är uthyrda.

Aefabs nästa byggprojekt blir i Edsbyn där det byggs nio rökfria lägenheter ovanpå den förskola som ska byggas i centrum.

Annons

 

 

Läs också Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.