Annons

Festlokalen försvann när Sportoteket flyttade in

Sundsvall Det är ont om tomma lokaler. När kommunen letade efter en lämplig plats för utlåning av sportutrustning hittade man bara ett alternativ – hyresgästernas festlokal i Sallyhill. Baren åkte ut och pjäxorna flyttade in. Igår firades invigningen med snittar och godis.

Klockan är elva. Utanför lokalen på Sallyhillsvägen 9B välkomnas politiker, kommunanställda och media. Längs väggarna står hyllor på rad, de dignar av skridskor, pjäxor, skidor och stavar. Ett smörgåsbord för den sportsugne som kanske inte har råd eller inte vill köpa egen utrustning. För här är det gratis att låna det som behövs för uteaktiviteterna vinter som sommar.
Varje torsdag mellan 10.00-17.00 är det fritt att botanisera bland hyllorna.

– Det är det som är utmaningen som vi har framför oss nu, säger projektledare Per Jutterström.
– Att få in grejer till Sportoteket är inte det svåra, utan det ligger istället i att få ut dem. Att folk verkligen kommer hit och lånar av oss.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Dagen till ära finns det även ett smörgåsbord för den sötsugne. Snittar med dricka i champagneglas och skålar till bredden fyllda med godis och choklad.
Alla är glada.

Christina Nordenö, vice ordföranden för Navi (Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration), klipper det formella invigningsbandet.
– Det här är fantastiskt, att alla ska kunna ha samma möjligheter att sporta oberoende av ekonomi, säger hon och trycker ihop handtagen på saxen så att det randiga bandet runt pingisbordet faller till golvet.
En ny person kliver in genom dörren och tittar sig nyfiket omkring. Det är Mayada Abdelkarim. Hon är hyresgäst i huset och letar efter en cykel att få låna. Det finns tyvärr inte. Inte än. Kanske senare om det lämnas in några.

Annons

– Vi hade en väldigt fin festlokal här förut, berättar hon.
– Vi använde den till födelsedagar, högtider och annat. Det var jättebra och den kostade inte mycket att hyra. Jag var ofta här.
Om hon hade fått välja så hade hon hellre sett att festlokalen var kvar.
– Sport är också viktigt, men jag kommer att sakna den. Ja, alla här i huset är ledsna faktiskt.

Läs ocksåNu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

Även Per Juttertröm har nåtts av kritiken.
– Jo, jag har hört att det finns de som blev besvikna i huset. Det är svårt att få tag i lokal så vi blev ju glada när Mitthem fixade fram den här åt oss. Hyresgästerna blev av med något, men nu får de något annat istället som de förhoppningsvis gillar, säger han.

När idén om att inhysa Sportoteket i lokalen kom upp kallade Mitthem till ett öppet möte med hyresgästerna.
– De närvarande kunde ställa frågor och berätta om de aktiviteter som brukade vara där. Personen som varit ansvarig för uthyrning sade att han inte längre ville ha det och ingen annan i församlingen ville heller ha det, säger Therese Seldahl, förvaltare på Mitthem.
– Vi informerade om att detta är ett tidsstyrt projekt och att vi eventuellt kan öppna lokalen för hyresgäster igen när den perioden är över, om vi har en fungerande administration kring uthyrningen då.

Annons

Sportoteket är finansierat genom Sundsvalls kommuns sociala investeringsfond. Det första Sportoteket öppnades i Skönsberg i februari i år och ytterligare ett ska invigas i Ljustadalen i början på nästa år. Där kommer gamla vårdcentralens lokaler att tas i bruk. Tre miljoner ska räcka till att hålla verksamheterna igång i tre år.
På grund av bristen på lokaler så kommer det nog inte bli aktuellt med nån ny festlokal för hyresgästerna ett tag framöver.
– Sportoteket är ett bra initiativ av kommunen, men det vore också bra för hyresgästerna att ha en lokal att samlas och trivas i, säger Gunilla Boström, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Sundsvall.

Läs ocksåJuristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande"
Läs också Hyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad" Familjen Nilsson störs av mystiskt ljud – värden har letat förgäves efter källan i två år Tuppade av efter fall – vaknade upp med hot om uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.