HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fjärrvärme driver upp hyran i Bengtsfors

Bengtsfors Hyresgästerna hos Bengtsforshus får en hyreshöjning på 0,9 procent i år och 0,5 nästa år. Höjningen, som tillhör de högsta i regionen, beror bland annat på höga värmekostnader.

Bengtsforshus och Hyresgästföreningen har enats om en treårig hyresuppgörelse för det kommunägda bolagets 850 lägenheter. 

Höjningen ser olika ut beroende på om man bor i en lägenhet med varm- eller kallhyra. De förstnämnda, drygt 700 lägenheterna, får en hyreshöjning med 0,9 procent från och med den första april i år, 0,5 procent nästa år och ingen höjning året efter det. Hyran för bolagets 134 kallhyreslägenheter höjs med 0,5 procent i år. Sedan blir det ingen höjning för de lägenheterna förrän tidigast år 2019. 

Läs ocksåBengtsforshus vd riskerar avsked - Hyresgästen Silvia "Har han försökt sko sig?"Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus, och Silvia Eliasson från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

– Vi var överens med Hyresgästföreningen om att dela upp uppgörelsen. Lägenheterna med kallhyra har, under många år, har följt med de övriga hyrorna upp. Men har man kallhyra så betalar man ju sin värme på elräkningen. Därför tycker vi att deras hyreshöjning ska vara mindre, säger Bengtsforshus vd Pär Nilsson. 

Bengtsfors kommun har en av landets dyraste fjärrvärmekostnader. Förra året låg kostnaden på 1 025 kronor per månad och lägenhet. Endast nio kommuner i landet hade högre fjärrvärmekostnad än det. Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson menar att detta driver upp varmhyrorna. 

– Taxeförändringar kan vi tyvärr inte påverka när de väl är beslutade. Kommunens borgensavgift på 0,5 procent är också den en av de högre i landet och motsvarar en kostnad per lägenhet på nästan 1 000 kronor per år, säger Augustsson.

Läs ocksåTrenden är höga hus - men inte i Bengtsfors

LÄS MER:

Så mycket höjer de kommunala bostadsbolagen i Västsverige hyrorna 2016. 

Fakta: Bengtsforshus AB

Förvaltar cirka 850 lägenheter på kommunens sex orter:

Gustavsfors/Torrskog
Bengtsfors
Skåpafors
Billingsfors
Dals Långed
Bäckefors

Läs också Nybyggen riskerar höja din hyra Hyresgästerna i Bengtsforshus slipper tvåårigt hyresavtal Drop in lockade Bengtsforsbor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.