Annons

Fjärrvärme driver upp hyran i Bengtsfors

Bengtsfors Hyresgästerna hos Bengtsforshus får en hyreshöjning på 0,9 procent i år och 0,5 nästa år. Höjningen, som tillhör de högsta i regionen, beror bland annat på höga värmekostnader.

Bengtsforshus och Hyresgästföreningen har enats om en treårig hyresuppgörelse för det kommunägda bolagets 850 lägenheter. 

Höjningen ser olika ut beroende på om man bor i en lägenhet med varm- eller kallhyra. De förstnämnda, drygt 700 lägenheterna, får en hyreshöjning med 0,9 procent från och med den första april i år, 0,5 procent nästa år och ingen höjning året efter det. Hyran för bolagets 134 kallhyreslägenheter höjs med 0,5 procent i år. Sedan blir det ingen höjning för de lägenheterna förrän tidigast år 2019. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi var överens med Hyresgästföreningen om att dela upp uppgörelsen. Lägenheterna med kallhyra har, under många år, har följt med de övriga hyrorna upp. Men har man kallhyra så betalar man ju sin värme på elräkningen. Därför tycker vi att deras hyreshöjning ska vara mindre, säger Bengtsforshus vd Pär Nilsson. 

Annons

Bengtsfors kommun har en av landets dyraste fjärrvärmekostnader. Förra året låg kostnaden på 1 025 kronor per månad och lägenhet. Endast nio kommuner i landet hade högre fjärrvärmekostnad än det. Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson menar att detta driver upp varmhyrorna. 

– Taxeförändringar kan vi tyvärr inte påverka när de väl är beslutade. Kommunens borgensavgift på 0,5 procent är också den en av de högre i landet och motsvarar en kostnad per lägenhet på nästan 1 000 kronor per år, säger Augustsson.

Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

LÄS MER:

Annons

Så mycket höjer de kommunala bostadsbolagen i Västsverige hyrorna 2016. 

Fakta: Bengtsforshus AB

Förvaltar cirka 850 lägenheter på kommunens sex orter:

Gustavsfors/Torrskog
Bengtsfors
Skåpafors
Billingsfors
Dals Långed
Bäckefors

Läs också Fick sparken som vd för Bengtsforshus - polisanmäler kommunen för förtal Anklagelser om maffiametoder och förtal – Bengtsforshus i gungning Bengtsforshus vd riskerar avsked - Hyresgästen Silvia "Har han försökt sko sig?" Trenden är höga hus - men inte i Bengtsfors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.