Annons

Fler är sena med februarihyran

Nyheter I början av februari får värdarna skicka ut flest påminnelser om hyran. Det visar en undersökning som Hem & Hyra gjort.

Måndagen nästa vecka välkomnas mer än en vanlig måndag. Då är det den 25:e och de flesta får lönen in på kontot.

En rundringning som Hem & Hyra gjort bland de fem största kommunala bostadsbolagen, Svenska Bostäder i Stockholm, Poseidon i Göteborg, Stockholmshem, MKB i Malmö och Bostadsbolaget i Göteborg, visar att det är februarihyran, alltså den hyra som ska vara betalt senast den sista januari som bolagen får skicka ut flest påminnelser om. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi får skicka ut ungefär fem procent fler påminnelser om februarihyran. Kanske beror det på att det är långt mellan lönerna och många utgifter som ska betalas i början av året, säger Göran Leander, chef affärsutveckling och kommunikation på Bostads AB Poseidon.

Annons

Om du måste prioritera bland räkningarna så bör du först ta hyran, elen och hemförsäkringen. Det anser såväl Konsumentverket som Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg. 

Om du inte betalar de räkningarna i tid kan du bli av med lägenheten, få elen avstängd eller stå utan försäkring om olyckan skulle vara framme. 

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

– Det räcker med en tillräckligt försenad hyra så kan du bli av med lägenheten. Självklart kan du prata med värden om att få göra en avbetalningsplan om du är i knipa, men se i sådana fall till att få överenskommelsen skriftligt, säger Susanna Skogsberg.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.