HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyror hos småvärdar klara i Varberg

Varberg Hyresgäster hos ett antal mindre värdar i Varberg har fått nya hyror. Samtidigt fortsätter förhandlingarna med kommunala Varbergs Bostad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hyresuppgörelser med olika små privatvärdar fortsätter bli klara i Varberg. De flesta hamnar runt 1,7 procent, som snittnivån blev i den stora privatvärdsuppgörelsen i december.

Den senaste uppgörelsen rör åtta fastigheter som företräds av RCB Fastighetsutveckling Varberg.

Där höjs hyrorna med mellan 1,7 och 2,1 procent, med de flesta av husen på de lägre nivåerna.

Läs ocksåHyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg

– Det rullar in olika småuppgörelser hela tiden. De flesta ligger ungefär runt 1,7 procent, säger Marcus Atterstam, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Majoriteten av privatvärdarnas hyror blev klara redan i december. Då gjorde Hyresgästföreningen upp med det största ombudet Fastighetsägarna GFR, som företräder bland annat Derome Förvaltning.

I den överenskommelsen blev snittet 1,7 procent från den 1 januari.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

– Efter det är det naturligt att GFR:s uppgörelse blir en slags måttstock, i alla fall för en normalfastighet med rätt hyra, säger Marcus Atterstam.

RCB är en uppstickare som konkurrerar med GFR i Göteborgsregionen. De flesta av RCB:s värdar i Varberg har 18-månadersavtal som sträcker sig till 1 juli 2019.

– Så det kommer en ”riktig” uppgörelse med RCB senare i år. De åtta fastigheter som var aktuella nu är sådana där ägarna bytt från GFR till RCB, säger Marcus Atterstam.

Läs ocksåHyresvärden räntekostnader - del av din hyraräntekostnader

Samtidigt fortsätter förhandlingarna med kommunala Varbergs Bostad, som Hem & Hyra tidigare berättat om.

Marcus Atterstam konstaterar att förhandlingsklimatet är gott. Så har det inte alltid varit, men de senaste åren har båda parter ansträngt sig för att stryka ett streck över tidigare konflikter.

– Nu finns en ömsesidig respekt för varandras uppdrag. Vi lyssnar på varandra. Sedan behöver inte det betyda att vi kommer överens, det får vi se, säger Marcus Atterstam.

LÄS MER:

Läs också Nya hyror i Jämtland från 1 februari Uddevallahem vill ha kraftiga hyreshöjningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.