Annons

Hyror hos småvärdar klara i Varberg

Varberg Hyresgäster hos ett antal mindre värdar i Varberg har fått nya hyror. Samtidigt fortsätter förhandlingarna med kommunala Varbergs Bostad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hyresuppgörelser med olika små privatvärdar fortsätter bli klara i Varberg. De flesta hamnar runt 1,7 procent, som snittnivån blev i den stora privatvärdsuppgörelsen i december.

Den senaste uppgörelsen rör åtta fastigheter som företräds av RCB Fastighetsutveckling Varberg.

Där höjs hyrorna med mellan 1,7 och 2,1 procent, med de flesta av husen på de lägre nivåerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det rullar in olika småuppgörelser hela tiden. De flesta ligger ungefär runt 1,7 procent, säger Marcus Atterstam, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Majoriteten av privatvärdarnas hyror blev klara redan i december. Då gjorde Hyresgästföreningen upp med det största ombudet Fastighetsägarna GFR, som företräder bland annat Derome Förvaltning.

I den överenskommelsen blev snittet 1,7 procent från den 1 januari.

Annons
Läs ocksåUtsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran

– Efter det är det naturligt att GFR:s uppgörelse blir en slags måttstock, i alla fall för en normalfastighet med rätt hyra, säger Marcus Atterstam.

RCB är en uppstickare som konkurrerar med GFR i Göteborgsregionen. De flesta av RCB:s värdar i Varberg har 18-månadersavtal som sträcker sig till 1 juli 2019.

– Så det kommer en ”riktig” uppgörelse med RCB senare i år. De åtta fastigheter som var aktuella nu är sådana där ägarna bytt från GFR till RCB, säger Marcus Atterstam.

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Samtidigt fortsätter förhandlingarna med kommunala Varbergs Bostad, som Hem & Hyra tidigare berättat om.

Annons

Marcus Atterstam konstaterar att förhandlingsklimatet är gott. Så har det inte alltid varit, men de senaste åren har båda parter ansträngt sig för att stryka ett streck över tidigare konflikter.

– Nu finns en ömsesidig respekt för varandras uppdrag. Vi lyssnar på varandra. Sedan behöver inte det betyda att vi kommer överens, det får vi se, säger Marcus Atterstam.

LÄS MER:

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.