HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler lägenheter att söka ger kortare väntetid

Malmö Snittkötiden minskar med fyra dagar samtidigt som det finns allt fler lägenheter att söka via den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd. Längst tid tar det att få en lägenhet i Dammfri och Mellanheden i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Den som har tänkt sig att flytta inom de kommande åren gör bäst i att ställa sig i bostadskö nu. Väntan kan bli lång. Närmare bestämt flera år. I snitt tar det 1 137 dagar att få en lägenhet via Boplats Syd. Det är många som tänker ett steg i förväg och ställer sig i kö i förebyggande syfte. Rekordmånga – 80 864 personer – står i den regionala bostadskön, visar nya siffror från Boplats Syd. Samtidigt var det betydligt färre som faktiskt var aktiva sökande. Nära 18 000 sökte tio lägenheter eller fler under året som gick.

– Många ställer sig i kön som en försäkring inför framtiden. Ett skäl kan vara debatten om en ökande bostadsbrist i regionen, säger Krister Hjelm, vd för Boplats Syd.

Läs ocksåNy tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

De mest populära områdena är enligt statistiken Dammfri och Mellanheden i Malmö. Nära 2 000 dagar får den vänta som hoppas på att kunna flytta dit. De mest eftertraktade lägenheterna är billiga tvåor och treor men även de allra dyraste lägenheterna har blivit svårare att få. Kötiden har på ett år mer än dubblats för de lägenheter som har en hyra på 15 000 kronor eller mer.

Totalt förmedlade Boplats Syd 5 939 lägenheter i fjor, vilket är en ökning med 600 lägenheter jämfört med året innan dess.

Läs också Oklart om ny ägare ska ta över skamfläcken i Strömstad Kritik mot att Hembla tagit bort lekplatser - en av frågorna när kampanjveckan kom till Arboga Blötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – "har missförstått alltihopa" Ny skandal i den skånska bostadskön - 58 fuskare polisanmälda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.