HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Flest män dör i bränder

Blekinge I december och januari inträffar flest bostadsbränder, det visar statistik från MSB. Störst risk att dö löper du om du är man.

Det är lätt att tro att det är de levande ljusen som är boven i dramat även om det är vanligare med ljusbränder i december, speciellt på söndagar. Men i flerbostadshus är det allra oftast en glömd spis som är orsaken. Dessvärre är den näst vanligaste branden anlagd.

Varje år dör runt hundra personer i bränder. Hittills i år har 112 personer dött på det viset. Allra flest dödsbränder inträffar under vinterhalvåret där januari och december sticker ut.

Annons
Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.

Störst risk att dö i brand löper du om du är man och mellan 45 och 64 år, men åldersgruppen upp till 79 år är också utsatt. Bland de allra yngsta visar MSB:s statistik däremot att bara flickor omkommit under 2012.

Annons
Fakta: Bränder i bostäder

Antalet bränder i flerbostadshus var 2011 totalt 2 681 stycken.

1 Glömd spis – 888

2 Anlagd med uppsåt – 406

3 Tekniskt fel – 193

4 Rökning – 183

5 Levande ljus – 110

6 Soteld – 20

(402 bränder hade okänd orsak, 479 bränder är sorterade under övrigt.)

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs också "Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Grillade mat inomhus – riskerar att vräkas: "Varit vårdslös" Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.