Annons

För dyrt med nybyggt – så ska hyrorna hållas nere i Malmö

Malmö För den som har råd är bostadskön i Malmö kort. En klen tröst för alla med lägre inkomster. Nu testar Malmö stad en ny modell för att hålla hyrorna nere.
Foto: Anders Paulsson/Jens Ohlsson
Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö.

Lägenheter i nybyggnation har kortast kötid – för den som har råd vill säga. För smakar det så kostar det. Nybyggt är dyrt och hyresvärdarnas höga krav på inkomst stänger många ute. Hos Boplats Syd, den regionala bostadskön, är det tre gånger så lång kötid till en äldre lägenhet med lägre hyra än en nybyggd med hög. En ny modell ska nu råda bot på det här. Det hoppas ansvariga politiker i Malmö.

– Det byggs historiskt många bostäder i Malmö sedan några år, men väldigt få är möjliga att flytta in i för Malmöbor med begränsad ekonomi, säger Andreas Schönström (S), ansvarigt kommunalråd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö stad.
Var femte lägenhet öronmärkt

Nu lanserar Malmö stad en ny modell: Mallbo – Malmö Allemansrätt Boende. Målet är att alla Malmöbor ska ha råd med en bostad av god standard. Först ut är en markanvisningstävling där det finns möjlighet att bygga 150 hyreslägenheter på en tomt i Hyllie. Men den som vill bygga måste lova att inte sätta hyran högre än 1 400 kronor per kvadratmeter och år. I praktiken motsvarar det 8 400 kronor för en trea. I gengäld blir tomträtten billigare för fastighetsägaren. Dessutom kommer kommunen att premiera förslag som bidrar till delaktighet och aktiviteter bland de boende.

Annons

–  Även om Mallbo riktar sig till alla Malmöbor så blir modellen en chans för alla med lägre inkomst att ha råd med nybyggt, säger Andreas Schönström (S).

Malmö stad har sedan tidigare infört en lång rad tuffa krav på den fastighetsägaren som vill bygga hyresrätter i Malmö, vilket Hem & Hyra rapporterat om tidigare. Bland annat ska var femte lägenhet ska kunna gå till folk med försörjningsstöd eller direkt till bostadssociala insatser. Och hälften av de nybyggda lägenheterna måste lämnas till en bostadskö.

Annons
Läs ocksåTvångsåtgärd: Malmö stad vill bestämma över var femte nybyggd lägenhet

I en tidigare granskning som Hem & Hyra har gjort låg snitthyran för tvårumslägenheter i Malmö på 8 100 kronor. I nybyggnation kräver de flesta hyresvärdar, MKB undantaget, dessutom två gånger hyran i inkomst vilket innebär att mindre än hälften av alla Malmöbor då ens hade en möjlighet att efterfråga en nybyggd tvåa.

Fakta: Så funkar Mallbo
  • Tomten som bebyggs upplåts med tomträtt av Malmö stad.
  • Bostäderna ska vara hyresrätter.
  • Fastighetsägaren har möjlighet att bygga parkeringar i intervallet 0,15-0,3 p-plats per lägenhet, med motkrav på mobilitetsåtgärder.
  • Inga krav på lokaler i bottenplan.
  • Bostäderna ska förmedlas till folkbokförda Malmöbor, varav minst hälften i ett transparent kösystem. Minst tio procent förmedlas via Boplats syd. Och tio procent hyrs ut till Malmö stads bostadssociala verksamhet.
  • Fastighetsägaren ska ha motsvarande skuldkriterier för sina hyresgäster som kommunala bostadsbolaget MKB har.
Läs också Kort kö i Malmö - för folk med rätt plånbok Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Få skyddsrum i nya stadsdelar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.