Annons

”Förbjud rökning i lägenheter”

Nyheter Förbjud rökning i hyreslägenheter, tycker en majoritet av hyresgästerna i Hem & Hyras undersökning. Störst motstånd finns bland yngre och studenter.

​Skräckhistorierna är många. Smutsgula tapeter, brännmärken i parketten och en unken doft som vägrar försvinna oavsett hur mycket ättika du ställer ut i lägenheten.

Annons
Nej, att flytta in i en lägenhet efter en rökare är allt annat än kul. Och nu har landets hyresgäster tröttnat.
En majoritet av de boende vill förbjuda rökning i hyreslägenheter, visar Hem & Hyras undersökning som genomförts av företaget Skop bland 1 000 hyresgäster.
Bland yngre och studenter är det så många som två tredjedelar av de tillfrågade som tycker att det får vara slutbolmat i svenska hyreshus.
– Jag är inte förvånad. Väldigt många som inte röker är negativt inställda till rökare och vill begränsa antalet platser där rökning ska vara tillåtet. Rökförbudet på krogen har spelat en stor roll, säger Fredrik Söderhielm, ordförande för A non smoking generation.
 
Elva procent av männen och fjorton procent av kvinnorna i Sverige röker varje dag, en siffra som sjunkit stadigt de senaste åren, enligt Socialstyrelsen.
Och i framtiden kanske den krympande andelen rökare måste gå ut för att njuta av sin last. För på balkongen är det fortfarande fritt fram att röka, tycker tre fjärdedelar av hyresgästerna.
Martin Berg är hyresråd vid hyresnämnden i Västerås. Han förklarar att det i dagsläget inte finns någon möjlighet att förbjuda rökning i lägenheter.
Det är trots allt lagligt att röka i Sverige och att förbjuda det i bostaden vore inte skäligt mot hyresgästen, säger han.
– Jag tror inte heller att det blir förbjudet i framtiden. Då måste man förbjuda rökning i hela samhället och det är inte realistiskt, säger Martin Berg.
 
 

Annons
Fakta: Kraftig ökning av bostadsbidrag

Bostadsbolagen som erbjuder rökfritt:
Karlskronahem, KarlskronaÖstersundsbostäder, ÖstersundArbetarbostadsfonden, BrommaÖrebrobostäder, ÖrebroAB Bostaden, UmeåVäxjöhem, VäxjöUppsalahem, UppsalaSäterbostäder, SäterVäsbyhem, Upplands VäsbyKBAB, KarlstadStubo, SundsvallHedemorabostäder, HedemoraFamiljebostäder, Stockholm
Källa: Astma- och allergiföreningen

Läs också Guide till hemförsäkringar Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.