Annons

Fördubblad hyra fall för hyresnämnden

Malmö När hyresvärden ville slänga ut hyresgästen fick han nej i hyresnämnden. Nu vill värden i stället höja hyresgästens hyra med 150 procent.
Foto: Fredrik Rubin

Hyresvärden och hyresgästen har en långvarig konflikt bakom sig. Hyresgästen flyttade in i en nedgången del av ett hus i centrala Malmö för några år sedan och fick själv renovera upp det. Ett misstag, visade det sig när värden ville slänga ut honom för att sälja. Den gången mötes hyresgäst och hyresvärd i en långdragen konflikt i tingsrätten där värden förlorade och hyresgästen fick bo kvar.

I somras möttes de båda igen. Den här gången i hyresnämnden när hyresvärden återigen ville bli av med hyresgästen. Den här gången handlade det om försenade hyror. Men tre försenade hyror under två år räcker inte för att förlora kontraktet, menar nämnden. Hyresvärden hävdade också att hyresgästen betalat avgiften för vatten och avlopp för sent medan hyresgästen menade att värden inte lämnat fakturorna i tid till honom. Inte heller det var skäl nog för att riva kontraktet utan hyresnämnden gick på hyresgästens linje och han fick bo kvar.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men konflikten har fortsatt. Hyresvärden har nu vänt sig till hyresnämnden igen. Nu har han för avsikt att höja hyran – med 150 procent från en kallhyra på drygt 5 000 kronor i månaden till 12 600 kronor.
– Vi menar att den begärda hyran är mycket oskälig med hänsyn till både läge och standard och att det handlar om kallhyra, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.