Annons

Fördubblad hyra fall för hyresnämnden

Malmö När hyresvärden ville slänga ut hyresgästen fick han nej i hyresnämnden. Nu vill värden i stället höja hyresgästens hyra med 150 procent.
Foto: Fredrik Rubin

Hyresvärden och hyresgästen har en långvarig konflikt bakom sig. Hyresgästen flyttade in i en nedgången del av ett hus i centrala Malmö för några år sedan och fick själv renovera upp det. Ett misstag, visade det sig när värden ville slänga ut honom för att sälja. Den gången mötes hyresgäst och hyresvärd i en långdragen konflikt i tingsrätten där värden förlorade och hyresgästen fick bo kvar.

I somras möttes de båda igen. Den här gången i hyresnämnden när hyresvärden återigen ville bli av med hyresgästen. Den här gången handlade det om försenade hyror. Men tre försenade hyror under två år räcker inte för att förlora kontraktet, menar nämnden. Hyresvärden hävdade också att hyresgästen betalat avgiften för vatten och avlopp för sent medan hyresgästen menade att värden inte lämnat fakturorna i tid till honom. Inte heller det var skäl nog för att riva kontraktet utan hyresnämnden gick på hyresgästens linje och han fick bo kvar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men konflikten har fortsatt. Hyresvärden har nu vänt sig till hyresnämnden igen. Nu har han för avsikt att höja hyran – med 150 procent från en kallhyra på drygt 5 000 kronor i månaden till 12 600 kronor.
– Vi menar att den begärda hyran är mycket oskälig med hänsyn till både läge och standard och att det handlar om kallhyra, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.