Annons

Föreningsindelningen kan komma att göras om

Gävleborg Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle har börjat se över hur regionens föreningar på kommunnivå är indelade. Det kan bli aktuellt med sammanslagningar av små föreningar.
Foto: Lena Mattsson

Region Aros-Gävle består idag av 20 föreningar på kommunnivå fördelade på fyra län, se faktaruta.

Vissa föreningar består av en kommun, andra av flera. Men är den fördelningen bra som den är eller skulle den vinna på att förändras? Det vill regionstyrelsen i Aros-Gävle ta reda på och har som ett första steg bett regionens förtroendevalda att komma med idéer och förslag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Torbjörn Rönnkvist, ordförande i region Aros-Gävle, är översynen inte föranledd av någon direkt problembild utan handlar i stället om att regionen vill nå upp till målen i Framtidsprogrammet.

Annons

– Det pågår ju en översyn av de anställdas organisation. Samtidigt vill vi titta över vårt sätt att arbeta och hur vi kan bli effektivare. Vilka lösningar kan vi hitta för att nå målen? Vissa små föreningar med 200 medlemmar kan ha svårt att nå målen i Framtidsprogrammet, säger han.

Framtidsprogrammet handlar bland annat om att Hyresgästföreningen ska bredda sig och bli mer aktiv i samhällsdebatten. Då krävs det mer samarbete mellan jurister, förhandlare, verksamhetsutvecklare och medlemsrekryterare, och mellan tjänstemän och förtroendevalda.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Tanken med den nya tjänstemannaorganisationen är att den ska vara organiserad mer utifrån geografi än utifrån yrken. Enligt planen ska den vara på plats den 1 januari 2018, men Torbjörn Rönnkvist tror inte att en eventuell omstrukturering av kommunföreningarna är klar innan dess.

Fakta: Framtidsprogrammet

Framtidsprogrammet klubbades igenom på Hyresgästföreningens förbundsstämma i juni i fjol och går ut på att stärka folkrörelsen. Fler hyresgäster ska engagera sig och föreningen ska bli en ”bredare samhällsaktör och en mötesplats för boendefrågor”.

Fakta: Region Aros-Gävle

Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle finns representerade i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län samt Norrtälje kommun. Totalt har regionen 45 000 medlemmar fördelade på 29 kommuner. Föreningarna på kommunnivå är följande:

Bollnäs-Ovanåker
Hofors
Hudiksvall-Nordanstig
Ljusdal
Sandviken
Söderhamn
Gävle-Älvkarleby-Ockelbo
Enköping
Norrtälje
Håbo
Östhammar
Tierp
Uppsala-Knivsta
Arboga-Kungsör
Kolbäcksdalen
Skinnskatteberg
Köping
Sala-Heby
Norberg-Fagersta
Västerås

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.