Annons

Förhandlingar har halverat hyresökningen

Skåne Hyresförhandlingarna sparar tusentals kronor åt hyresgästerna. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Hyresgästföreningen i södra Skåne har undersökt hur mycket pengar förhandlingsarbetet har sparat åt hyresgästerna de senaste sex åren. Det rör sig om stora belopp: nästan 8 000 kronor om året för en normalstor trea.

Rapporten granskar de senaste sex årens yrkanden från fyra kommunala bostadsbolag i södra Skåne: Vellingebostäder, LKF, MKB och Ystadbostäder. Undersökningen utgår från en normalstor trerummare på 70-75 kvadratmeter och jämför bolagens yrkanden med resultatet efter hyresförhandlingarna. Rapporten visar att hyresgästerna hade fått dubbelt så stor hyresökning om bolagen själva fått bestämma.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Under åren 2009-2014 har bostadsbolagen begärt en sammanlagd hyreshöjning på mellan 21,8 och 28,1 procent. Efter förhandlingar har den genomsnittliga hyreshöjningen för sexårsperioden slutat med en genomsnittlig hyreshöjning på 13,4 procent. Räknat på en normalstor trerummare innebär detta att hyresgästerna i genomsnitt sparar 647 kronor i månaden eller 7 758 kronor på ett år.

Annons

Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne, tycker att siffrorna talar sitt tydliga språk.

– Undersökningen visar att vi gör ett bra och viktigt jobb. Förhandlingarna spelar stor roll, varje år.  Alla höjningar ackumuleras ju, procent läggs på procent, säger han.

Annons
Läs ocksåRekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit sammanMargareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Det bolag som krävt högst höjningar är MKB i Malmö. Det allmännyttiga bolaget har velat höja hyran med hela 28,1 procent under sexårsperioden. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen har resultatet landat på en höjning med 13,2 procent.

Yrkad och faktisk höjning 2009-2014
Bolag totalt yrkande faktisk höjning
LKF 21,80% 11%
MKB 28,10% 13,20%
Vellingebostäder 25,40% 15,50%
Ystadbostäder 23,60% 13,90%
genomsnitt 24,73% 13,40%

Läs också Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Duschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhet Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.