HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förhandlingar stundar i Nybro

Nybro Nybro bostads har lämnat ett yrkande på 3,38 procent inför hyresförhandlingarna. ”Orimligt högt,” tycker Hyresgästföreningen.

– Ja, det kvittar om vi begär en halv procent så tycker de att det är för högt. Det vore konstigt om de inte tyckte det, då skulle jag bli förvånad, säger Stefan Henrixon, Nybro bostads vd.

Budet på 3,38 procent är avsevärt lägre än förra året då Nybro bostads bud på 4,14 procent förde parterna till Hyresmarknadskommittén efter att förhandlingarna strandat. Men Hyresgästföreningens förhandlare Michael Granstedt tycker ändå att det är för högt.

Läs ocksåMåndag kväll är tjejernas kväll i Nybro

– Det är orimliga nivåer, säger han.

– Jag tittar på kalkylen och 3,38 procent är alldeles för mycket. De har inte haft speciellt mycket större kostnadsökningar än andra.

Förra årets resultat då Hyresmarknadskommittén beslutade om en hyreshöjning med 2,6 procent tycker han har gett Nybro bostads en högre nivå än vad som är rimligt.

Läs ocksåNybro bostads höjer hyrorna med 0,48 procent

– HMK jämför snitthyrorna i regionen, men där var det höjda borgensavgifter och avkastningskrav. Men det hade inte Nybro, så de fick mer än vad de behövde, säger Michael Granstedt.

Annons

– Vi har väldigt låg hyresnivå och om man tittar på kronor så blir det lägre procent på samma krontal om hyran är hög. Men vi betalar ju allt i kronor och inte procent, säger Stefan Henrixon.

Stefan Henrixon tycker att hyreshöjningen behövs.

Läs ocksåNybro bostads vill höja hyrorna

– Vi har ett högt underhållsbehov. Både för hyresgästerna och oss är det viktigt att ha en hög underhållsnivå, säger han.

Han är noga med att påpeka att det inte ska vara några lyxrenoveringar, då stiger hyrorna så mycket att hyresgästerna kanske inte kan bo kvar.

Med den oro som råder på arbetsmarknaden nu ökar antalet outhyrda lägenheter vilket innebär minskade intäkter för bolaget och de har även ett avkastningskrav på sig från kommunen. Positivt är det ändå att ränteläget ser ljust ut och det är möjligt att det blir ännu lägre räntor än vad de räknat på, funderar Stefan Henrixon.

Annons

– Det är sådant som vi får diskutera vid förhandlingen.

Men parterna står en bra bit ifrån varandra innan förhandlingen har inletts.

– Jag har ingen större förhoppning om att det ska gå snabbt i år heller, säger Stefan Henrixon.

Fakta: Hyreskrav i Kalmar län 2013

Hultsfreds bostäder: 5,4 %

Nybro bostads: 3,38 %

Mörbylånga bostads: 3,19 %

Mönsterås bostäder: 2,75 %

Högsby bostads: 2,5 %

Byggebo: 1,95 %

Läs också Förhandlingsdelegationen är din väg in till hyresförhandlingarna Sulev Pull hade två vd-jobb samtidigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.