HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försäljningen i Sala stoppades

Nyheter När nyheten om att Salabostäder ville sälja briserade agerade Hyresgästföreningen blixtsnabbt. Några veckor senare röstades förslaget ner i kommunfullmäktige och 450 lägenheter förblev i kommunal ägo.
Foto: Pernilla Sjöholm
Satte stopp. Hyresgästföreningen i Sala/Heby lyckades med hjälp av lobbyarbete stoppa försäljningen av 450 kommunala lägenheter. Roger Wallin, Annkie Linnberg och Rolf Meiding, är nöjda med beslutet.

För att klara av nyproduktion och renovering presenterades Salabostäders ledning 2015 idén om att sälja omkring 450 av bolagets 2 700 lägenheter. Vilka preciserades inte. Hyresgästföreningen i Sala/Heby beslöt sig för att agera snabbt. För att väcka opinion gick föreningen ut i medier och debatterade försäljningen. Medlemmarna hörde av sig och ville att Hyresgästföreningen skulle agera. Föreningen lät trycka upp lappar med budskapet ”Sälj inte mitt hem” som hyresgästerna satte upp på insidan av fönstren. Föreningen ordnade en demonstration på torget där ett hundratal personer slöt upp.

Kanalerna med de ledande politikerna var redan etablerade. Föreningen har som vana att någon ska vara åhörare på varje kommunfullmäktige.

Läs ocksåBostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

– Även om bostadsfrågor inte står på agendan är det viktigt att skapa personliga kontakter med politikerna, säger Roger Wallin, bostadspolitiskt ansvarig.

Dessa kontakter kom de att få nytta av nu. I Sala regerar allianspartierna i minoritet tillsammans med det lokala partiet Salas bästa. De rödgrönrosa ställde sig kritiska. Sverigedemokraterna vacklade. När omröstningen var klar stod det klart att Sverigedemokraterna röstat med de rödgrönrosa. Försäljningen hade stoppats.

Pengar till renoveringar och nyproduktion löstes genom att Salabostäder lånade upp mer pengar. Nu pågår byggandet av 80 lägenheter som ska bli klara i början av nästa år och renoveringarna flyter på, enligt Bernard Niglis, vd på Salabostäder.

Läs ocksåParkeringsavgiften på 40 000 får Dennis att köpa villa och flytta

Han anser att mycket av protesterna som ledde till att försäljningen stoppades beror på okunskap. Att allmännyttan säljer lägenheter betyder inte att de försvinner, och ombildning till bostadsrätt hade inte varit aktuellt. Dessutom är Salabostäder väldigt dominerande på orten.

– Hela debatten hamnade snett. Så här i efterhand hade det varit klokare att bestämma vilka lägenheter vi ville sälja först i stället för att oroa samtliga hyresgäster, säger Bernard Niglis.

Läs också Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven Jeanette ville inte bli vd - styrelsen fick övertala henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.