Annons

Förslag på flera förändringar i södra Skåne

Malmö Högre arvode till förtroendevalda och en översyn av antalet föreningar i Malmö. Det är några av regionsstyrelsens förslag inför höstens fullmäktige.

I nästa vecka, den 20 november, är det dags för höstens fullmäktige i Hyresgästföreningens region södra Skåne. Då ska inte bara budgeten för nästa år behandlas utan även ett antal förslag från regionstyrelsen. Enligt ett av förslagen ska föreningensindelningen i Malmö ses över. Följden kan bli att dagens tre föreningar blir två. Det berättar Kenneth Gustavsson, ordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne. Skälet är svikande underlag bland förtroendevalda.

– Det är svårt att få tag på förtroendevalda. Vi måste se över organisationen och detta är en sak man kan göra för att vi ska bli så starka som möjligt. Folkrörelsearbetet är otroligt viktigt, säger Kenneth Gustavsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Senast föreningsindelningen ändrades blev sex Malmöföreningar till dagens tre. Det lär ha skett i början 1990-talet.

Dessutom föreslår regionstyrelsen att arvodena för regionordföranden, föreningsordförandena och valberedeningens sammankallande höjs. Regionstyrelsen vill till exempel höja regionordförandens arvode från dagens 44 400 kronor till 57 720 kronor. Föreningsordförandena föreslås få ökat arvode beroende på storleken på föreningen. Tidigare har arvodet reglerats efter antal medlemmar under och över 5 000 personer. Nu tillkommer en ny kategori – föreningar med fler än 7 000 medlemmar. För ordförandena för de två föreningar det gäller, Malmö centrum/öst och Malmö södra, innebär det en fördubbling av arvodet, från 11 100 till 22 200. Genom att höja arvodet hoppas regionstyrelsen både kunna ställa högre krav på ordförandena och engagera fler förtroendevalda.

Annons

– Arvodena har legat stilla länge. Det är inte lätt idag att hitta folk som både vill ta på sig ett stort ansvar och arbeta. Det är ett viktigt arbete, man jobbar mycket kvällstid och det är viktigt att föreningsstyrelserna kan arbeta självständigt och att de i sin tur förmår påverka och peppa de lokala hyresgästföreningarna, säger Kenneth Gustavsson.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

För dig som ordförande i både regionstyrelse och en föreningsstyrelse innebär det rejäl ökning.

– Jag har verkligen inte gjort detta för min skull. Dessutom kommer jag inte att sitta kvar som föreningsordförande. Det här kommer inte från mig personligen heller utan det är regionstyrelsens förslag, säger Kenneth Gustavsson.

Regionstyrelsen hade också förhoppningar om att kunna föreslå en utökning av antalet platser i fullmäktige. Men eftersom Hyresgästföreningens stadgar sätter käppar i hjulet för det förslaget kommer det i stället att formuleras som en motion till nästa stämma år 2016.

Annons
Läs ocksåMinusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokusRegionordförande Ronny Bengtsson och mötesordförande Helene Calner under lördagens digitala fullmäktigemöte i Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Hyresgästföreningen är indelad i nio regioner där södra Skåne är en. Region södra Skåne är i sin tur indelad i sex föreningsstyrelser: Lund med 6 462 medlemmar, Burlöv/Lomma/Staffanstorp med 2 111 medlemmar, Österlen med 4 122 medlemmar, Trelleborg med 3 696 medlemmar och slutligen de tre Malmöföreningarna centrum/öst, sydväst och södra som har vardera 8 534, 6 988 och 7 846 medlemmar. Två gånger per år hålls fullmäktige i regionen.

Läs också Hot mot Hyresgästföreningen - två kontor utrymda Nej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige Ett år med pandemin: tapp av medlemmar och stängda lokaler sätter Föreningen på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.