Annons

Förslaget om marknadshyror slängs på tippen

Nyheter Det blir inga marknadshyror i nyproducerade lägenheter. Under torsdagen drog regeringen tillbaka remissen och ärendet läggs ner. "Det här var en dålig idé", sammanfattar Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren förslaget.
Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren välkomnar beslutet.

”Vi beklagar det merarbete som remitteringen har orsakat er”.

Det korta meddelandet går att läsa i ett högst ovanligt utskick från Regeringskansliet, vilket sändes till samtliga myndigheter och organisationer som rådfrågats angående förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Anledningen är kort och gott att det inte kommer att presenteras något förslag, och att remissinstanserna därmed inte har någonting att kommentera längre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För en dryg månad sedan skickade regeringen det omdebatterade och starkt ifrågasatta förslaget på remiss. Det skulle leda till en serie händelser och konsekvenser som få kunde ana.

Förslaget om fri hyressättning går även under namnet ”Punkt 44” i januariavtalet. Det var den punkten som Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vägrade acceptera, och som gav upphov till den kris som senare skulle fälla Stefan Löfvens regering.

Annons

Centerpartiet har redan tidigare gått med på att stryka punkten ur januariavtalet, och nu skrotas alltså förslaget genom att remissen återkallas.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren är mycket glad över nyheten.

– Vi tycker att det här är ett klokt och bra besked, som inte minst är mycket glädjande för landets hyresgäster.

Annons

Han är emellertid inte särskilt förvånad över att förslaget nu läggs på soptippen. Förslaget hade inget parlamentariskt stöd, resonerar han.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Det här var en dålig idé och en reform som svenska folket verkligen var emot. Jag tror att det här kan vara en viktig lärdom för våra politiska partier. Vi ska inte ha marknadshyror i Sverige.

Debatten om marknadshyror
Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.