HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Första beslutet i jättetvisten överklagas

Göteborg Tvisten om hyran för 43 000 hushåll i Göteborg har pågått sedan i januari. Hittills har ett enda beslut rörande 25 lägenheter kommit från hyresnämnden. Nu överklagas det.

Det första beslutet i nämnden blev en seger för fastighetsägarna. Nu överklagas det av hyresgästerna och deras ombud Hyresgästföreningen.

Hyresgästsidan är missnöjd med hyresnämndens beslut av flera skäl. Dels anser man att lägenheterna i andra hus som hyresnämnden använt som jämförelsematerial inte varit tillräckligt många och inte heller tillräckligt likartade dem i huset.

Läs ocksåHyresgäster protesterade – men Halmstadvärden får renovera

Dels tycker man inte att det räcker att nämnden inspekterat 4 av husets 25 lägenheter. Alla lägenheter borde inspekteras, anser hyresgästerna.

Slutligen är man missnöjd med att nämnden inte redovisar sin inställning till ett förhör som hyresgästsidan anser är centralt.

Hyresgästerna vill därför i första hand att hovrätten återförvisar ärendet till hyresnämnden. I andra hand vill man att hovrätten ändrar hyresnämndens beslut till en lägre hyresnivå. 

Läs ocksåSjukdom och honung bet inte på hyresnämnden - småbarnsmammma får bo kvar

Om hovrätten säger nej till båda dessa krav vill hyresgästsidan i tredje hand att den nya hyresnivån ska vara inklusive förhandlingsersättningen på 12 kronor per lägenhet. Detta så att inte denna avgift läggs ovanpå de nya hyresnivåerna.

Överklagan innebär att det enda beslutet hittills i tvisten nu skickas vidare till nästa instans innan det vunnit laga kraft.

Det är över 1 350 fastigheter som ska behandlas om alla lägenheter ska få sin nya hyra bestämd av hyresnämnden.

Läs ocksåFörtroendevalda hyresgästers personnummer röjda av misstagEntréskylt Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg

LÄS MER:

Första beslutet klart i jättetvisten

Hyrestvist blir allt dyrare

Läs också Hyrde i familjens hus – tog ut ockerhyra i andra hand Får hyra ut bostadsrätt trots protester – på grund av corona

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.