Annons

Första hyrorna i Sörmland klara

Flen Nu är nästa års hyror för Flens bostads klara – först ut i Södermanlands län. Låga taxehöjningar gjorde det lättare för Hyresgästföreningen och bostadsbolaget att komma överens.

Hyreshöjningen landade på 0,74 procent i snitt, vilket innebär 37 kronor mer för den som har en hyra på 5000 kronor i månaden. Höjningen varierar dock mellan olika lägenheter, eftersom bolaget 2015 införde systematisk hyressättning, med målsättningen att hyrorna på sikt ska bli mer rättvisa i förhållande till varandra. Flens bostads hade från börjat yrkat på 2,5 procents snitthöjning. De nya hyrorna börjar gälla 1 januari 2018.

Marcus Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Mitt.

Förra året drog förhandlingarna ut på tiden och hyreshöjningen fick till slut avgöras av Hyresmarknadskommittén (HMK). Varför gick det lättare att komma överens den här gången?
– Till stor del handlade det om att taxorna hade höjts betydligt mer då. I år var det en rimligare taxeökning och det gjorde att vi lättare kunde hitta en överenskommelse som båda parter var nöjda med. Vi hade ett väldigt bra förhandlingsklimat, säger Marcus Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Mitt.

Taxan för vatten och avlopp i Flen ökade med drygt 20 procent mellan 2015 och 2016, medan den 2017 har legat kvar på samma nivå som förra året. Även avfallstaxan är oförändrad sedan förra året. Kostnaden för fjärrvärme har ökat med 0,3 procent.

Annons

Tror du att den här överenskommelsen kommer att få någon betydelse för förhandlingarna med andra bolag i Sörmland?
– Ja, det blir oftast så att den första överenskommelsen sätter ett riktmärke. Sen ska det ju avgöras ort för ort, men någon effekt kommer det säkerligen att få. Det är kul att vi är först här i år, Flen bostads brukar komma lite senare, säger Marcus Johansson.

Hem & Hyra har sökt Arne Fältin, vd på Flen bostads, för en kommentar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Läs också Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna Systematisk hyressättning breder ut sig i Mellansverige 19-åring döms för grov mordbrand i hyreshus i Flen Flensbo ville inte ha nytt kök – förlorade i hyresnämnden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.