Annons

Första kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

Jönköping I veckan invigdes Nässjös första kooperativa trygghetsboende. En boendeform som kan komma att öka med det nya investeringsstödet för fler hyresrätter för äldre. Men Hyresgästföreningen är skeptiska till trygghetsboenden.

Det var 2016 som ombyggnadsarbetet startade för att omvandla äldreboendet Parkgården till trygghetsboende. Projektet har genomförts av Nässjö kommun i samarbete med Riksbyggen. 

I onsdags invigdes det under namnet KHF Trygga Hem i Nässjö. Det är ett trygghetsboende som inte kräver biståndsbedömning. Boendet med 71 lägenheter riktar sig till friska äldre över 70 år. Boendet drivs som en kooperativ hyresrättsförening där ett antal av föreningens styrelseplatser är vigda åt de boende själva. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag tror att det kommer bli vanligare med kooperativa trygghetsboenden i framtiden. Våra äldre blir allt friskare och de vill kunna ha inflytande över sitt boende, säger Anna-Carin Magnusson, kommunstyrelsens ordförande i Nässjö. 

På KHF Trygga Hem i Nässjö har de boende tillgång till gemensamhetslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation. Boendet har redan 250 personer i kö. Nu planerar Nässjö kommun att bygga ännu fler kooperativa trygghetsboenden. 

Annons

Fler trygghetsboenden för friska äldre är överlag att vänta i landet. I samband med budgetbehandlingen 2018 beslutade riksdagen om en utökning av investeringsstödet för äldrebostäder med 300 miljoner kronor. Målet med stödet är att det ska bli fler hyresbostäder för äldre personer på den ordinarie bostadsmarknaden. Därför går stödet till byggprojekt som ger ett tillskott av antingen hyresrätter eller kooperativa hyresrätter för personer som har fyllt 65 år.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Men Hyresgästföreningen är inte lika exalterad över trygghetsboenden. Tvärtom bör kategoriboenden undvikas. Det menar Björn Johansson, regionordförande på Hyresgästföreningen.

– Man kan definiera trygghet på olika sätt. Vi menar att det är trygghetsskapande att leva tillsammans över generationsgränser. Barn, unga och äldre under samma tak.

Annons

Riksdagen kommer strax före midsommar att besluta om vårändringsbudgeten. Då kommer Boverket med närmare information om vad detta innebär för investeringsstödet.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg
Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.