HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försvunnet brev räknas inte – domstolen slår fast skadestånd till hyresgästföreningen

Malmö Förhandlingsordningen var inte uppsagd och hyrorna inte förhandlade med hyresgästföreningen. Det borde de ha varit. Hovrätten slår fast hyresnämndens tidigare beslut.

Hyresvärden, Fastighetsettan Minnesberg AB, menade att ett brev med en uppsägning av förhandlingsordningen gick iväg till Hyresgästföreningen för över sju år sedan. Därför har hyran förhandlats direkt med hyresgästerna som målet berör.

Men brevet med uppsägningen kom aldrig fram och därför är den inte giltig. Det kom hyresnämnden fram till i april i år och nu även Svea hovrätt som avslår fastighetsägarens överklagande.

Läs ocksåStrunta i underhåll - få hyresrabatt

Beslutet innebär att värden ska betala tillbaka 39 600 kronor till två hyresgäster i Malmö. Det baseras på 22 månaders hyror som varit för höga, eftersom de inte förhandlats på ett korrekt sätt. Hyresgästföreningen är dessutom berättigad till ett skadestånd på 5 000 kronor eftersom värden har brutit avtalet om förhandlingarna.

Fakta: Så funkar det

Förhandlingsordningen är ett avtal som styr bland annat kollektiv förhandling av hyror. Den innebär att hyresgästen inte förhandlar själv med sin värd. Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Läs också Missnöjda värdar i Dalarna 600 hyresgäster i Tomelilla får ny hyra Svårt att hyra ut Kalmars dyraste lägenheter Tittade in igenom grannars fönster – nu riskerar hyresgästen att åka ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.