HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortsatt oenighet om maxgräns för hyran

Göteborg Att politikerna går in och sätter ett tak på hyresnivån vid nybyggnation är fortsatt en het potatis. Det stod klart efter ett bostadspolitiskt samtal på Kulturkalaset igår.
Foto: Magnus Åsblad
Samtalsledaren Erik Normark (längst till vänster), Martin Lindahl från Okidoki arkitekter, Fastighetsägarna GFR:s vd Charlotte Andersson och Lennart Sjöstedt från Hyresgästföreningen.

Det är mer än ett år sedan Göteborgs stad utlyste en markanvisningstävling i Högsbo, där man ställde krav på att snitthyran för lägenheterna skulle vara högst 1 400 kronor per kvadratmeter och år.

Och det har gått tre månader sedan styrelsen för kommunala Älvstranden Utveckling annonserade att hälften av hyresrätterna som ska byggas i Frihamnen ska bli riktigt billiga.

Läs ocksåRejäl minskning av bostadsbyggandet hittills i år

Ändå är det tydligt att frågan fortfarande i högsta grad är en het potatis – och att diskussionerna och oenigheten kommer fortsätta även efter valet i höst.

I går diskuterades nämligen bostadspolitik på temat ”Bygg nytt, bygg billigt” vid Hyresgästföreningens mobila lägenhet i Bältespännarparken.

Inbjudna var Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk expert på Hyresgästföreningen, Martin Lindahl från Okidoki arkitekter och Charlotte Andersson, vd på Fastighetsägarna GFR.

Läs ocksåWiens bostadspolitik ska inspirera på kongress i Uppsala

Tak på hyresnivån

Panelen kom snabbt in initiativet från Göteborgs politiker att sätta ett tak på hyresnivån vid nybyggnationsprojekt. Medan Hyresgästföreningen och Martin Lindahl från Okidoki välkomnade försöken att pressa hyresnivåerna var Charlotte Andersson kritisk till metoden.

– Tanken att helt nybyggda lägenheter i bästa läge ska vara billigare än miljonprogrammen [som politikerna nu föreslagit i Frihamnen, red. anm.], den kalkylen går inte ihop, sa hon.

Precis som Charlotte Andersson har sagt tidigare till Hem & Hyra, menade Fastighetsägarnas representant att exemplen från Guldmyntsgatan och Frihamnen innebär ett avsteg från modellen med förhandlade hyror.

Läs ocksåDu betalar värdarnas lyxfälla

– Tycker Hyresgästföreningen att det är bra att kommunen, och inte parterna, bestämmer hyran? frågade hon retoriskt.

Men Lennart Sjöstedt höll inte med om den beskrivningen.

– Vi kommer att förhandla hyran för lägenheterna på Guldmyntsgatan och på Frihamnen. De här gränserna som politikerna har satt upp är bara ett tak.

Folkpartiet positiva

Efter paneldiskussionen hördes dessutom folkpartisten Kjell Björkqvist, som sitter i både byggnadsnämnden och i styrelsen för Älvstranden Utveckling, lägga ut texten om partiets bostadspolitiska ambitioner.

Förutom en lång rad förslag på hur man vill öka byggtakten – som att se över parkeringsnormen, öka konkurrensen bland byggbolagen och låta fastighetsägarna själva göra detaljplaner – uttryckte han sig mycket positiv till försöken på Guldmyntsgatan i Högsbo och i Frihamnen.

– Vi är relativt bra på att bygga så att det är tillgängligt för människor med exempelvis funktionsnedsättningar. Men för de som utestängs på grund av för låga inkomster? De tänker vi inte på lika ofta, sa han bland annat.

Läs också Platen bygger nytt i Gamla stan Lägre hyror när Gråbo bygger nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.