Annons

Fortsatt tyst från jagad hyresvärd

Malmö Hyresgästerna tvingades ta hand om huset på egen hand när fastighetsägaren gick under jorden. Hyresnämnden vill göra nya inspektioner av fastigheten.
Foto: Anders Paulsson
Så här har det tidigare sett ut i lägenheterna.

Han har tidigare skrivit under delgivningspapper och är medveten om att domstolen jagar honom för att få reda på hur skötseln av huset på Södra Bulltoftavägen  egentligen går till. Hyresgästföreningen å sin sida har inte haft någon normal kontakt med fastighetsägaren Per-Lennart Lundström sedan 2013.

Under onsdagens förhandling i hyresnämnden stod hans stol återigen tom. Hyresrådet Paula Lundberg väckte frågan om värden möjligtvis kan vara död:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men han lever fortfarande?

Och vid liv verkar han vara, men utan någon vilja att ge sig tillkänna. Ett ovanligt ärende enligt hyresnämnden. Polisen har sökt Per-Lennart Lundström i hans hem på uppdrag av domstolen vid fler tillfällen. Han har inte gått att hitta men enligt uppgifter till polisen ska han ha setts på platsen senast i oktober i år. Hem & hyra har sökt honom flera gånger under året men utan att lyckas nå honom personligen. Enligt hans hustru är det numera hon som har hand om sådant som rör huset på Kirseberg.

Annons

Två mål som rör de båda trappuppgångarna i fastigheten ligger hos hyresnämnden och fler är att vänta. Listan med brister i lägenheter och gemensamma utrymmen är lång. Hyresgäster har berättat för Hem & Hyra att de själva tvingas sköta om fastigheten. I somras beslutades om åtgärdsföreläggande, att värden tvingas agera mot bristerna, och nu tas ett liknande fall upp.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

–  Det är två medlemmar som har insett att de inte orkar mer.

Så beskrev Hyresgästföreningens jurist Lovisa Prodenius bakgrunden till de två målen under förhandlingen i domstolen. Det senare rör bland annat trasiga fönster och porttelefon, en tvättstuga i förfall och utebliven städning av fastigheten. Det har pågått under lång tid men på något sätt hamnat under radarn och fortsatt. Bland åtgärderna som Hyresgästföreningen överväger ligger både krav på vite och tvångsförvaltning. Det senare innebär att värden helt och hållet tas ifrån ansvaret för huset och hyresgästerna.

Annons

Nu vill domstolen göra en samlad bedömning i ärendena genom ett nytt besök på adressen längre fram under vintern.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.