HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

MKB:s vd slutar – flyttar till Göteborg

Malmö MKB:s vd Terje Johansson slutar för att ta över vd-posten för landets största allmännytta - Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg. Liksom i Malmö är fokus på bostadsbyggande.
Foto: Andreas Brunner/MKB/collage
Terje Johansson lämnar MKB i Malmö för en vd-post hos allmännyttan i Göteborg.

Terje Johansson lämnade det kommunala bostadsbolaget i Halmstad HFAB för fem år sedan och kom till MKB i Malmö med ett tydligt uppdrag – bygg mer! Sedan dess har MKB byggt mer än någonsin, men nu lämnar Terje Johansson vd-posten. Han har rekryterats till landet största allmännytta – Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg med ett liknande uppdrag. De kommande tio åren ska bolaget bygga 14 000 bostäder. Behovet av nya hyreslägenheter i Göteborg är stort – vilket Hem & Hyra har berättat om. I en unik genomgång tidigare år kunde Hem & Hyra visa att Malmö byggt dubbelt så många hyresrätter per invånare som Göteborg sedan 2014.

– Terje besitter de egenskaper som krävs för detta uppdrag, säger Lars Johansson, styrelseordförande i Förvaltnings AB Framtiden, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåMKB i Malmö når byggmålen

Terje Johansson kan sägas ha fullgjort sitt uppdrag att bygga mer i Malmö. MKB har åtminstone byggt rekordmycket och från år 2014 fram till och med år 2019 kommer bolaget att ha färdigställt mellan 3 500 och 3 750 hyreslägenheter.

– Samtidigt har vi fler nöjda kunder än vad vi någonsin har haft. MKB har varit en liten men viktig del i att så många fått ett nytt boende under min tid och det känns fantastiskt, säger Terje Johansson.

När flyttlasset nu går till Göteborg är det en välbekant miljö.

Läs ocksåMKB försöker vända lågt byggande

– Jag har bott största delen av mitt vuxna liv i Göteborg. Jag kan dialekten om man säger så. Men skälet till att jag har tackat ja till erbjudandet är utmaningen som Framtiden nu står inför. Det ska byggas väldigt mycket bostäder samtidigt som man ska stärka de sociala strukturerna i utsatta områden, säger Terje Johansson.

Hur känns det att lämna Malmö?

– Jag har trivts väldigt bra på MKB och i Malmö men det här var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, säger Terje Johansson.

Läs ocksåGöteborg sämst på att bygga hyresrätter

Exakt när han tillträder den nya tjänsten är inte bestämt. Däremot innebär det nya vd-jobbet en löneförhöjning. Som vd för Förvaltnings AB Framtiden får Terje Johansson 144 000 kronor i månaden. På MKB har han en lön på 130 500 kronor.

Fakta: Så mycket har MKB i Malmö byggt
År   Antal bostäder
2017 520
2016 544
2015 505
2014 385
2013 28
2012 133
2011 331
2010 190
2009 235
2008 286
Fakta: Framtiden störst i Sverige

Framtidenkoncernen är Sveriges största allmännytta. Förvaltnings AB Framtiden är moderbolag och i koncernen ingår Framtiden Byggutveckling, Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Egnahemsbolaget och Störningsjouren. Framtidenkoncernen ägs av Göteborgs Stadshus AB som ingår i Göteborgs Stad.

Läs också Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Ombildningar av hyresrätter går på sparlåga i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.