Annons

Frikänns för brand i hyreshus i Vimmerby

Vimmerby ​Den 24-åring som misstänktes ligga bakom branden i ett hyreshus i Vimmerby i maj 2009, frias av hovrätten och slipper betala cirka en miljon kronor i skadestånd.

​Branden utbröt i mannens lägenhet, som han hyrde av Vimarhem i området gamla Vimarhem, en kväll i maj 2009. Polisens utredning ledde till åtal för mordbrand och fallet togs upp i tingsrätten. Där blev mannen frikänd.

24-åringen har sagt att han sov men vaknade av att det var varmt och att han flydde branden genom att hoppa ut från balkongen. De boende i huset fick senare evakueras under dramatiska former av räddningstjänsten. Det framkom senare att spridningsrisken var stor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Utredningen visade att det antänts bränder, förmodligen med någon brännbar vätska, på två olika platser i lägenheten. Var det började brinna först har inte gått att fastställa.

Annons

Hovrätten anser att branden sannolikt varit anlagd men att det inte går att säkerställa att 24-åringen tänt på.

24-åringen slipper genom frikännandet betala det skadestånd på cirka en miljon kronor som försäkringsbolaget och bostadsbolaget krävt.

Annons
Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.
 

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.