HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fukt, mögel och ohyra – fortsatta problem i Tomelilla

Tomelilla Det regnar in, bitmärkena på barnens kroppar kommer sannolikt från vägglöss och i ett badrum växer det svartmögel. För ett halvår sedan avslöjade Hem & Hyra omfattande misskötsel av ett hyreshus i centrala Tomelilla. Nu har vi återvänt.

När Hem & Hyra senast besökte hyresfastigheten i centrala Tomelilla hade kommunens miljöförbund redan jagat den privata hyresvärden Patrik Jörnklev i flera månader med ett föreläggande som skulle tvinga honom att göra vid bristerna i flera lägenheter. Men utan framgång. I början av sommaren kände sig miljöförbundet tvingat att delge hyresvärden via så kallad kungörelse i dagspressen, vilket är unikt.
– Det är första gången vi har gjort det här, säger Ulf Olsson, miljöinspektör på miljöförbundet.

För hyresgästernas del innebär det här att problemen med ohyra, fukt och mögel har fortsatt även om värden nu har inlett visst arbete. Han har bytt ut en del lägenhetsdörrar men sker det ingen radikal bättring snart riskerar hyresvärden kännbara viten.
– Det här är en fastighetsägare som har varit väldigt svår att nå, som hållit sig undan. Och kan vi inte nå honom blir heller inte åtgärder gjorda, säger Ulf Olsson.

Läs ocksåAkut uthyrningsförbud och omfattande kritik mot svartlistad hyresvärd
När Hem & Hyra besökte huset för ett halvår sedan fanns det fönster som inte gick att stänga.

När vi återvänder till hyreshuset vill hyresgästerna inte längre prata med oss. En kvinna vi talar med är rädd för att hyresvärden ska slänga ut henne och hon har ingen annanstans att ta vägen. Alternativet som återstår är husvagn. Hon har barn och är rädd för vad problemen i lägenheten gör med deras hälsa.

Annons

Flera hyresgäster i huset är nyanlända. En man vi pratar med flyttade hit tillsammans med sin familj eftersom de behövde en större bostad. Då lovade värden att göra förbättringar i bostaden, men sedan visade det sig att lägenheten, som ligger på vinden, var ett svartbygge som saknar bygglov. Sedan dess har inget hänt.

Trots att kommunens miljöförbund har möjlighet att ansöka om tvångsförvaltning har man nöjt sig med att ett så kallat föreläggande, trots att vintern närmar sig.
– Vi har diskuterat möjligheterna att tvångsförvalta men valt att gå den här vägen. Men det är viktigt att saker blir gjorde innan temperaturen sjunker, säger Ulf Olsson, miljöinspektör på miljöförbundet i Tomelilla.

Läs ocksåFastighetsägare får föreläggande för fallande fasadNär Tomelilla kommun besökte fastigheten på Bangatan i juni 2017 kunde tjänstemännen konstatera att puts trillat av från delar av fasaden.
När vi återvänder vill hyresgästerna inte längre prata med oss. En kvinna vi talar med är rädd för att hyresvärden ska slänga ut henne och hon har ingen annanstans att ta vägen.

Förvaltningen av Patrik Jörnklevs fastigheter har under de senaste tio åren flera gånger blivit tvister i hyresnämnden. För åtta år sedan krävde Hyresgästföreningen tvångsförvaltning av tre fastigheter i Tomelilla, sedan fastighetsägaren inte betalat sina fjärrvärmeräkningar. Men då hyresvärden till sist betalade avslog hyresnämnden ansökan.

Annons

Patrik Jörnklev har drygt en månad på sig att åtgärda de 18 punkterna på miljöförbundets lista över brister i fastigheten och har avböjt att lämna några kommentarer.
– Jag vill inte prata mer er över huvud taget, säger han innan han lägger på luren.

Fakta: Hyresvärden har varnats av Fastighetsmäklarnämnden

Förvaltningen av Patrik Jörnklevs fastigheter har under de senaste tio åren flera gånger blivit tvister i hyresnämnden, vilket medfört att fastighetsägaren är upptagen på Hem & Hyras svarta lista.

2010 ansökte Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning av tre fastigheter i Tomelilla, sedan fastighetsägaren inte betalat sina fjärrvärmeräkningar. Hyresnämnden beslöt dock att husen på Östergatan 12, Grönegatan 4 och Bangatan 6 inte skulle tvångsförvaltas, då Patrik Jörnklev till sist betalade.

Patrik Jörnklev är mäklare och baserad i Malmö. Under 2009 varnades han av Fastighetsmäklarnämnden, sedan han tagit emot provisioner som inte redovisats och därför dömts till samhällstjänst för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Läs också Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.