Annons

Fukt och mögel gör barnen sjuka

Upplands-Bro Familjen Törnblom fick flytta från en fuktskadad lägenhet när barnen blev sjuka. Nya lägenheten har ännu värre problem. Men först när miljökontoret ingriper gör hyresvärden något åt problemen.
Förkylt. Magnus och Viktoria Törnblom bor med barnen Aurora, Ztella och Zam i en fuktskadad lägenhet.
Foto: Cecilia Landmark
Förkylt. Magnus och Viktoria Törnblom bor med barnen Aurora, Ztella och Zam i en fuktskadad lägenhet.

Det är blött under diskbänken. Träet i stommen är murket och det lukar mögel. I badrummet rinner avloppsvatten ut från röret under toaletten. Det stinker avföring. Flera gånger om dagen måste golvet torkas för att toaletten ska gå att använda.

– Vår minsta som är ett år har varit sjuk sedan vi flyttade in. Han har astma och får andningsuppehåll, ambulansen har varit här två gånger, berättar Magnus Törnblom.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I den förra lägenheten fanns också problem med fukt. De tre minsta barnen har varit sjuka i omgångar. När de fick ersättningslägenhet för drygt ett halvår sedan, kunde de inte tro att det var samma problem igen.

– De har varit här och tätat lister och tätat med skum runt avloppsröret från toaletten, men det hjälpte inte, säger Magnus Törnblom.

Annons

På översta våningen regnar vatten från takluckan i trapphuset och det blir en pöl på golvet. Vattnet stänker på väggen och rinner in under sockeln. En av hyresgästerna har spelat in en film på takläckan. Det syns både på den rostangripna luckan och märkena efter dropparna.

Läs ocksåAlbyberget – hyresgästerna blev en handelsvara

– Så här har det sett ut länge, vi har ringt och sagt till, men inget händer, säger en hyresgäst i huset.

När Magnus Törnblom kontaktar miljökontoret och de besiktigar lägenheten kommer krav på åtgärder också därifrån. Det leder till att Anticimex också besiktigar och föreslår att köket rivs ut.

Annons

– Det som händer nu är att det problemet blir åtgärdat och hyresgästen får information om vad som ska hända, säger Björn Sundberg, kommunikationschef på D. Carnegie.

Läs ocksåMimers försäljning i Västerås blev inte så illa som hon trodde

Familjen har nu fått flytta till en annan lägenhet.

Läs också De blev utan spis i en månad FN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare Hyresgästföreningen kräver att D. Carnegie sänker hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.