Annons

Fullt hus på mötet mot utförsäljningen

Stockholm - Vi lyckades stoppa utförsäljningen av bolaget Stockholmshem i mitten av 1990-talet, tillsammans ska vi stoppa den här försäljningen också! Tomas Henriksson, Hyresgästföreningen i Stockholm, manade på de 150 hyresgäster som på onsdagskvällen samlats till möte på Fria teatern i Högdalen. Hyresgäster som bor i några av de 5 200 lägenheterna i allmännyttan som ska säljas till privata fastighetsvärdar.

Hyresgästföreningen mobiliserar nu i första hand till den demonstration som ska genomföras utanför Stadshuset kvällen den 21 januari, i samband med fullmäktiges möte.

– Den här försäljningen sade de borgerliga inget om före valet. Nu sviker man de som valt att bo i allmännyttans bostäder och samtidigt gör man hyresgästerna till en slags handelsvara, konstaterade Terje Gunnarson, regionchef på Hyresgästföreningen i Stockholm.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Eva Clemendor, 70 år, och Anita Malm, 66, var två av dem som kommit till mötet. De har bott på Skebokvarnsvägen i 42 respektive 25 år. Husen ägs idag av kommunala Familjebostäder.

– Jag är förargad för att man säljer ut allmännyttan. Vi har känt oss trygga, men nu vet vi inte vilken hyresvärd vi kommer att få, så det är klart att man känner sig orolig, sade Eva Clemendor.

I de hus som nu är aktuella för försäljning fanns inget stort intresse för att ombilda till bostadsrätter. Men med hotet om försäljning till privata värdar driver en del hyresgäster nu den frågan.

Annons
Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

– Ja, nu är dom på oss om att hjälpa till med en ombildning, säger Anita Malm, som dock inte är intresserad.
Att bostadsborgarrådet Kristina Alvendal lovat att man ska sälja till seriösa, långsiktiga bolag ger Terje Gunnarson inte mycket för:

– Titta på det engelska bolaget Boultbee som köpte Centrumhuset och Tuppenhuset här i Högdalen. Det bolaget kräver nu 14 procents hyreshöjning i Fältöversten, 12 procent i Ringen på Södermalm och 5-6 procent här i Högdalen. Hur seriöst är det?

Några av deltagarna på mötet påpekade att det är mycket bråttom med att agera, eftersom en försäljning kan komma tidigare än man trott. Många menade också att det krävs fler aktioner och möten, en enda demonstration räcker inte.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

– Det här måste bekämpas med alla medel, sade en deltagare.
Tomas Henriksson, Hyresgästföreningen, pekade på att fler aktioner är på gång, bland annat en demonstration även den 11 februari.

Annons

Men nu gäller det i första hand att få så många som möjligt att ställa upp den 21 januari, menade han, och lovade ordna inhyrda bussar både från Högdalen och Rågsved. Och kampviljan verkade det inte vara något fel på, nästan samtliga deltagare på mötet sade att de skulle ställa upp.

Liknande möten hålls under veckan också i Hässelby (tisdag), Skärholmen (torsdag) och Husby (lördag).

Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.