HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Går att bygga billigt utan statligt stöd

Nyheter Det behövs inga subventioner från skattebetalarna för att bygga billigt. Det hävdar Botryggs vd Adam Cocozza, som i stället vill se satsningar på tjänstemän inom byggsektorn.

Glada tillrop har hörts från flera håll i byggsverige efter gårdagens besked om att regeringen vill införa en rejäl bostadsreform.

I korthet går förslaget ut på att i två steg satsa 6,7 miljarder kronor till ökat byggande. Det första genom att subventionera hyresrätter genom att sänka rotavdraget och det andra genom att lägga ytterligare 3,5 miljarder i kommunalt stöd för nybyggnation, energieffektivisering av miljonprogrammet samt fler äldrebostäder.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Men alla bostadsbolag jublar inte. Kombinerade hyresvärden och byggbolaget Botrygg anser att regeringen är på fel kurs. Problemet är inte att bygga billiga hyresrätter utan den skrala tillgången på mark och personal som kan handlägga ärendena, berättar vd Adam Cocozza.

Enkelt uttryckt: det behövs mark, inte bidrag.

– Subventioner är inte den typen av stimulans som behövs. Alla byggherrar vill bygga och står redan i kö hos kommunerna för att få göra det, säger han.

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

Att det går att bygga billigt är de själva ett bevis på, menar Adam Cocozza.

– Eftersom vi har ett byggbolag får vi ett helt annat kostnadsläge än många byggherrar. Vi eliminerar mellanhänderna och kan därför ha betydligt lägre kostader.

Hur borde pengarna från rotavdraget användas i stället?

Läs ocksåRegeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg”Johan Danielsson, hotellägenheter, hotellifiering

– Kommunernas planavdelningar är flaskhalsar på många håll. Ofta hamnar man i plankö flera år. I Stockholm skulle man till exempel kunna bygga mer om man bara fick mark. Pengarna borde riktas till kommunernas mark- och exploateringsavdelningar.

Men det är inte bara hos kommunerna det behövs fler anställda. För närvarande råder stor brist på tjänstemän med rätt kompetens inom hela byggsektorn. En del av resurserna borde därför fokuseras på utbildning av personal, resonerar Adam Cocozza.

Direkta stöd från staten för bostadsbyggande riskerar dessutom att få en besk eftersmak, påminner han.

– Sist man hade statliga subventioner såg man ett en ökning av produktionskostnaderna. Branschen mår bäst av långsiktiga spelregler. 

Läs också Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.