Annons

Gavlegårdarnas webb-sida kapades av robot

Gävle Gavlegårdarnas sida för direktbokning av lägenheter kapades av en så kallad robot. Kaparen sålde sedan kontrakten till bostadssökande. Nu krävs kod för att söka direktlägenhet.

Det var flera av varandra oberoende händelser som för ett par månader sedan gjorde Gavlegårdarna uppmärksamma på att något var fel med deras webbbaserade direktbokning av lägenheter.

Personalen som jobbar med uthyrningen märkte att kontaktuppgifterna för dem som tecknat sig för lägenheter via direktbokningen var de samma på flera bokningar. Det namn som dök upp kände personalen också igen. Personen hade tät kontakt med bostadsförmedlarna och hade många frågor om lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi såg också att lägenheterna bokades sekundsnabbt oavsett när på dygnet vi släppte dem. Så snabbt kan inte en människa reagera och vi förstod att det fanns en maskin bakom bokningarna, säger Johan Stark, kundcentrumchef på Gavlegårdarna.

Johan Stark fick också oroande information om fenomenet på ett möte han var med på vid ungefär samma tid:

– Mötet rörde inte bofrågor men två personer som inte träffats tidigare berättade att de hört talas om att man kunde köpa lägenhetskontrakt hos oss, vilket man så klart inte kan. Det var ännu en indikation på att något hänt med vår sida.

Annons
Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Efter kontroller visade sig alltså att någon satt en så kallad robot på sidan och via den bokade lägenheterna så fort de lades ut på sidan. Att systemet är sårbart var dock ingen nyhet för Gavlegårdarna.

– Det här är ett problem vi delar med bostadsföretag över hela landet. Har man ett öppet system där först till kvarn gäller kan det här hända. Vi har bostadsbrist i Gävle och trycket på lägenheter är mycket stort och det är ju därför det har fungerat att sälja uppgifterna om de lägenheter vi lagt ut, säger Johan Stark.

I dag måste man ha en kod för att kunna lista sig på direktlägenheterna och Gavlegårdarna har låtit externa konsulter gå igenom säkerheten på webbplatsen. Nu hoppas man att problemet ska vara löst, men helt säker kan man ännu inte vara:

Läs ocksåMaria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”Tvådelad bild. Till vänster: närbild på Maria Krooks ansikte, hon ler och har ljust långt hår. Till höger: Bild på en tom sandstrand, hav och himmel. Det ser ut att vara mulet.

– Det är för tidigt att säga om allt fungerar som det ska nu men vi har i alla fall märkt att det tar längre tid innan lägenheterna bokas och det är ett bra tecken i det här fallet, säger Johan Stark.

Om Gavlegårdarna kommer att vända sig till polisen är inte bestämt. Det är ännu inte klarlagt vilket brott det kan röra sig om:

Annons

– I dag kan man boka resor åt andra via nätet och det är inget olagligt i det. Däremot kan man undra om den här personen deklarerat för de pengar han fått. Kanske är det här en sak för skattemyndigheten till att börja med, säger Johan Stark.

Anna Mähler, konsumentvägledare på Gävle kommun, skriver till Hem & Hyra att av den som vill förmedla bostäder yrkesmässigt krävs det registrering hos Fastighetsmäklarinspektionen. Låter man bli att registrera sig faller ärendet under allmänt åtal.

– Likaså ska åtal väckas mot förmedlare, även registrerade, som tar betalt av hyressökande i strid mot gällande regler om taxa. Hyressökande som tvingats betala i strid med taxan har rätt att återfå pengarna, något åklagaren därför bör föra skadeståndsansvar om, det vill säga kontakta polisen, skriver Anna Mähler.

Läs också Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.