HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gemensam bostadskö i Uppsala blir försenad

Uppsala Det var tänkt att Uppsalas nya kommunala bostadskö skulle finnas på plats vid årsskiftet, men så kommer det inte att bli. Det nya målet är att dra igång under första halvåret 2016.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att kvalitet måste gå före tid. Allt blir inte klart till 1 januari 2016 som vi hade hoppats, men det här är ändå en helt acceptabel försening, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Vad är det som har tagit tid?

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Hela våren gick åt till att träffa bostadsbolag och andra kommuner och att se till att nå en bred politisk enighet genom samtal med oppositionen. Nu håller vi på att arbeta med webblösningen och det är viktigt att den inte blir något hastverk, utan den bästa som finns i Sverige.

Den nya bostadförmedlingen, som i första hand riktar in sig på Uppsala kommun men även välkomnar hyresvärdar i andra kommuner i länet, kommer att drivas som ett kommunalt bolag. Bolaget bildades i juni och har i dagsläget en tillförordnad vd, men rekryteringen av en permanent vd är i full gång.

Annons

 – Det pågår intervjuer just nu och det finns ett antal bra kandidater. Vem som får jobbet kommer att bli klart senare i höst, säger Erik Pelling.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

En annan del som måste lösas är hur den nuvarande internkön för Uppsalahems hyresgäster ska flyttas över till den nya bostadsförmedlingen. Däremot står det klart att de som står i den externa kön för att få en lägenhet i Uppsalahem kommer att få stå kvar i den kön under en övergångsperiod på lite mindre än sju år, samtidigt som de kan gå med i den nya gemensamma bostadskön. Efter 2022 försvinner Uppsalahems kö och endast kötid hos den nya kommunala bostadsförmedlingen kommer att räknas. När det gäller andra hyresvärdar i Uppsala som har en kö är avtalen för övergången ännu inte klara.

Att stå i Uppsalahems kö är i dag gratis, men den nya bostadsförmedlingen ska finansieras helt genom avgifter. Att stå i kön kommer att kosta 290 kronor per år och får man en lägenhet förmedlad till sig måste man betala en avgift på 1 250 kronor.

Annons

Varför ska det kosta så mycket?

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Vi har pressat ner avgifterna så långt vi vågar nu, men målet är att gradvis kunna sänka dem och kanske så småningom kunna ta bort förmedlingsavgiften när fler ansluter sig till förmedlingen. Samtidigt finns de här kostnaderna redan nu för Uppsalahems kö, men det är hyresgästerna som får betala för dem genom sin hyra. Egentligen är det rimligare att de som söker och får lägenheter betalar, säger Erik Pelling.

Läs också Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.