HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gemenskap, musik och dans när Hiphop-bussen kom till Sundsvall

Skellefteå För andra året i rad åker Hiphop-bussen på turné i landet, och under torsdagskvällen var det dags för Sundsvall att få besök. Kvällen bestod av en massa pepp, skratt, hiphop och dans.

Hiphop-bussen arrangeras i samarbete med Hyresgästföreningen, Folkets Hus och Parker och ABF, tillsammans med skivbolaget Redline Records. Det är ett gratisevenemang där ungdomar får chansen att prova på allt möjligt inom hiphop och samtidigt träffa kända hiphop-artister. I år besöker turnébussen även Norrland. Första stoppet var i Bredsand utanför Sundsvall.
– Vi har hört jättemycket bra om Norrland så vi är hajpade. Men man får så mycket kärlek och uppskattning av ungdomarna vart man än kommer, säger Rodrigo Bernal, turnéansvarig och verksamhetsutvecklare för hiphop på ABF.

Samuel ”Allyawan” Nazari, är med som rap-coach och berättar att han aldrig har åkt bil såhär långt upp i norra Sverige förut. Varför de inte stannade i centrala Sundsvall har också sin anledning.
– Vi åker oftast utanför städerna för att det är där det behövs mest ibland. Men alla människor behöver ett kreativt utlopp, det kan bli en räddning för vissa, säger Samuel Nazari.

Läs ocksåMaria vägrar vara tyst – rappar om illegala adoptionerMiss 4-tune Chile adoptioner

Samuel berättar att han själv fick en gnutta hopp först när han som ungdom började med musiken.
– Man behöver få uttrycka sig, genom det hittar man sanning i sig själv. Det är som terapi i sig, särskilt när man sedan vågar ta plats och känner, shit, jag kan det här.

Det kommer ungdomar från både Örnsköldsvik och Bräcke till Bredsand för att få hänga på Hiphop-bussen under kvällen. Ett gäng ungdomar från ABF visar upp sin hiphop-dans i Folkets Hus lokaler. Publiken applåderar, filmar, fotar och hejar på. I väntan på att resterande aktiviteter förbereds passar sedan ett tiotal ungdomar på att köra sina egna texter och rappa till beats utanför bussens ingång. Både stämningen och gemenskapen är på topp.

En yngre kille berättar att han har kommit för att lyssna på musik och sjunga eftersom han gillar hiphop. Bredvid oss står folk i kö både för att äta korv med bröd och för att få tävla med radiobilar runt en bana med konor. Det märks att alla är här för att vara en del av gemenskapen och få ut så mycket av kvällen som möjligt.

Läs ocksåÄr Lysekil hiphopens framtida storscen?

Efter en stund blir det dags för workshop på bussens andra våning, där ungdomar som anmält sig får chansen att få coachning. I slutet av kvällen ska de sedan spela upp en mix av allas insats utanför turnébussen.
– De vill ha hjälp med allt ifrån saker som de redan har koll på, till att få hjälp med sin första låttext, säger Samuel Nazari.

Rodrigo Bernal har arbetat med verksamheten i tio år och man ser på han att han brinner för verksamheten och turnén. Trots att det blir lite vila, säger han och flinar.
– Alla kvällar har varit grymma, ungdomarna överträffar våra förväntningar. Såna här verksamheter behövs verkligen och det är just det här man vill få fram. Att kunna ge ungdomar en chans att få uttrycka sig och få dem att våga ta plats.

Under fredagen fortsätter Hiphop-bussen upp till Ersboda i Umeå, för att sedan avsluta turnén i Folkparken i Skellefteå på lördag.

Läs ocksåHiphopbuss ska få unga att göra sina röster hörda
Läs också Hiphopbussen på turné igen – "vill skapa framtidstro" Skönt sommarhäng i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.