Annons

Maria vägrar vara tyst – rappar om illegala adoptioner

Örebro I låten rappar hon om de illegala adoptionerna från Chile. Och mycket tyder på att hon själv adopterades på ett felaktigt sätt. Möt Maria Johansson, alias Miss 4tune.
Miss 4-tune Chile adoptioner
Foto: Mattias Frödén
Maria trivs egentligen inte med att stå ensam på scenen. "Därför har jag dragit mig för att vara soloartist. Men min grej är också att utmana mig själv för att växa som människa", säger hon.

Din låt No más silencio (ungefär Ingen mer tystnad) finns på Spotify och i videon som spelades in utanför Riksdagen syns Dogge Doggelito. Berätta gärna mer om den.
– Jag skrev låten när jag förra året fick reda på om alla de illegala barnadoptioner i Chile som skedde från början av 70-talet och fram till 90-talet. Jag började forska om hur det gick till när jag och min bror adopterades och hittade flera saker som inte stämde.
– Det här blev som en chock för mig. ­Under flera veckor kunde jag inte tänka på något annat. Så låten blev ett sätt för mig att bearbeta detta samtidigt som jag vill skapa uppmärksamhet kring den här frågan.

Det finns misstankar om att barn har dödförklarats utan att vara döda, att de har stulits från sjukhus med mera. Ren och skär människohandel alltså.
– Ja, bara en sån sak som att vi har adopterats i svenska domstolar utan underskrifter från våra biologiska föräldrar. Hur kunde det få gå till så? Det är en av sakerna som gör att det är en skandal att det här inte utreds även av svenska myndigheter.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vet du vilka dina biologiska föräldrar är?
– Nej, men jag trodde att jag visste det. Jag har namnen på dem, men när man söker i motsvarigheten till den chilenska folkbokföringen hittar man dem inte. Antingen är namnen påhittade eller så kan man ha ändrat på någon enstaka bokstav för att det ska bli omöjligt att spåra dem.
– Mitt mål är att åka till Chile även om jag är väldigt kluven till det. Jag vet ju inte hur jag kommer att bli mottagen där.

Annons

Sångerska i ett punkband i tonåren, boxare (en match), problemhundsutredare och hundtränare. Har bott i Norge, USA och nu senast tillbringat nära 2,5 år i Nya Zeeland, Australien och Hawaii. Du har hunnit med mycket men under lång tid varit ifrån musiken.
– Ja, mer än tio år. Fast jag har alltid saknat den. Samtidigt är det lite av en slump att jag återupptagit musiken och hamnat i hiphopen. Men nu är drömmen att kunna leva på min musik. Får jag bara så att jag klarar mig är jag nöjd, någon superstjärna behöver jag inte bli.

Vad vill du med din musik?
– Jag vill inspirera och motivera andra, skapa en medvetenhet om sådant som klimatförändringarna och orättvisorna i världen. Jag har alltid reagerat mot orättvisor och därför kanske det här med de illegala adoptionerna kom ännu närmare mig. Samtidigt är mina texter alltid personliga. Jag har alltid skrivit och oftast bara för mig själv.

Läs ocksåGottsundarappare fick skivkontrakt

Fotnot 1: Runt 2 000 chilenska barn kom till Sverige under 70-, 80- och 90-talet. Minst 630 ärenden som berör Sverige och där oegentligheter misstänks utreds nu i Chile.

Annons

Fotnot 2: Du kan följa Maria på Facebook och Instagram

Fakta: Mer om Maria

Familj: Mamma, pappa och en biologisk bror som hon växte upp med i Kumla. Maria har ytterligare två biologiska bröder i Sverige och det finns uppgifter om att syskonskaran omfattar minst nio barn.

Boende: Bodde stora delar av tiden i bil när hon var i Nya Zeeland och Australien. Just nu bor Maria i Kumla. Men hon håller på att inreda en van och planen är att, så snart som möjligt, bo i den när hon ger sig ut på vägarna i Europa.

Läs också 80 lägenheter rivs för att ge plats åt 200 nya i Kumla Bostadsbolag låter hyresgästen göra jobbet Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.